Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία εντός του ρωσικού εδάφους, αφού το Κίεβο ζήτησε την άδεια, τις προηγούμενες εβδομάδες, εν μέσω των ρωσικών επιθέσεων στο Χάρκοβο.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Συμφωνεί και το Βερολίνο

Παράλληλα, την απόφαση του Βερολίνου να επιτρέψει στην Ουκρανία τη χρησιμοποίηση γερμανικής κατασκευής όπλων εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, μετά από την ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος. «Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχονται για αυτόν τον σκοπό… συμπεριλαμβανομένων αυτών που παρέχουμε εμείς».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποβάθμισε επίσης τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα, δηλώνοντας ότι το Κίεβο έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Ζελένσκι: «Βήμα προς τα εμπρός» η έγκριση από τις ΗΠΑ

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε “ένα βήμα προς τα εμπρός” μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του δίνουν οι Αμερικανοί προκειμένου να πλήξει, υπό προϋποθέσεις, στόχους στο ρωσικό έδαφος.

«Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων», είπε κατά την τρίτη συνάντηση κορυφής Ουκρανίας – Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη.

Η απόφαση συνιστά μια μεταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες που φοβούνταν πως η έγκριση αυτή θα οδηγούσε το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η χρησιμοποίηση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος είναι «θέμα χρόνου». «Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Ιταλία: «Τα όπλα που δίνουμε στην Ουκρανία πρέπει να είναι υποχρεωτικά αμυντικά»

Διαφορετική στάση διατηρεί, πάντως, η Ιταλία.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, παρεμβαίνοντας σε συνεδρίαση των νέων επιχειρηματιών της Ένωσης Βιομηχάνων Ιταλίας, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στη στήριξη από μέρους των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας τόνισε: «Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, το Σύνταγμά της. Η εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματός μας, μας επιβάλλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων που δίνουμε στην Ουκρανία. Πρέπει να χρησιμοποιούνται, υποχρεωτικά, για την άμυνας της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πλήττονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επικράτεια μιας άλλης χώρας. Είναι η άποψή μου, την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, διότι μιλάμε για πράγματα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας».

Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ για πυρηνικό πόλεμο

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διεμήνυσε σήμερα, Παρασκευή (31/5), ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων, και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

«Η Ρωσία θεωρεί ότι όλα τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιεί η Ουκρανία ελέγχονται ήδη άμεσα από στρατιωτικούς χωρών του ΝΑΤΟ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική βοήθεια, είναι συμμετοχή σε έναν πόλεμο εναντίον μας», υποστήριξε ο Μεντβέντεφ. «Και τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν casus belli (αιτία πολέμου)».

«Πριν από μερικά χρόνια», στο ΝΑΤΟ «επέμεναν ότι η Ρωσία δεν θα έμπαινε σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με “το καθεστώς Μπαντέρα” (Κίεβο), για να μην συγκρουστεί με τη Δύση. Λάθος υπολογίσανε. Γίνεται πόλεμος».

«Η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων μπορεί επίσης να υπολογιστεί εσφαλμένα. Αν και αυτό θα ήταν μοιραίο λάθος. Όπως πολύ σωστά σημείωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πολύ υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα» αναφέρει απειλητικά σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ. «Όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και οι ειδικοί που πολεμούν εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας όσο και στο έδαφος άλλων χωρών, εάν εκτελεστούν χτυπήματα από εκεί κατά του ρωσικού εδάφους».

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα δεν εκφοβίζει ή κάνει «πυρηνική μπλόφα». «Η τρέχουσα στρατιωτική σύγκρουση με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο. Επομένως, σήμερα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη μετάβαση της σύγκρουσης στο τελικό της στάδιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης