Κοντά στην κατάληψη του βασικού λιμανιού της νότιας Ουκρανίας, της Μαριούπολης, βρίσκονται οι Ρώσοι σύμφωνα με το BBC.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, επισημαίνει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι κοντά στην κατάληψη του, που είναι και το βασικό ζητούμενο μετά από έξι εβδομάδες καταστροφικών επιθέσεων στην περιοχή.

Επισήμως, ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι διατηρεί την άμυνά του και βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με τα στρατεύματά του στο έδαφος. Αλλά συγχρόνως και οι ίδιοι οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να προσπαθήσει να πάρει τον πλήρη έλεγχο της πόλης.

Σφίγγει τον «κλοιό» η Ρωσία – Αδύνατος ο ανεφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων

Σύμφωνα με το BBC, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σε πυρομαχικά. Μάλιστα, πιστεύεται ότι έχουν αναγκαστεί να υποχωρήσουν στην περιοχή του λιμανιού της Μαριούπολης και να «κλειστούν» στο εργοστάσιο χάλυβα και σιδήρου Azovstal, από όπου εξαπέλυαν τις αντεπιθέσεις τους για εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε την Τετάρτη ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες, που βρίσκονταν στην πολιορκημένη Μαριούπολη, έχουν παραδοθεί, ζητώντας μάλιστα και από τις υπόλοιπες ουκρανικές δυνάμεις που έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal, να πράξουν το ίδιο.

Με τη Ρωσία να σφίγγει την πολιορκία της πόλης, γίνεται όλο και πιο δύσκολος ο ανεφοδιασμός των δυνάμεων με τρόφιμα, νερό, πυρομαχικά και συγχρόνως γίνεται ακατόρθωτη η απομάκρυνση των τραυματιών.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την ασφυκτική πολιορκία της Μαριούπολης στις αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες πολίτες, αλλά και οι παγιδευμένοι κάτοικοι που παρέμειναν στην πόληωνα δίνουν φρικτό αγώνα επιβίωσης.

Σε περίπτωση που η Μαριούπολη πέσει στα χέρια της Ρωσίας, θα εξασφαλιζόταν για τον ρωσικό στρατό ο έλεγχος μιας καθαρής περιοχής εδάφους που συνδέει τα δύο μέτωπα της Μόσχας, στα νότια και τα ανατολικά. Θα απελευθέρωνε μεγάλο αριθμό δυνάμεων για αναδιάταξη και θα παρείχε στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια στιγμή στρατηγικής «νίκης», μετά από ένα «θανατηφόρο» πρώτο στάδιο της εισβολής του στην Ουκρανία.