Αν και μόλις 28 ετών, ο Ζορντάν Μπαρντελά θεωρείται ήδη «βετεράνος» στις τάξεις του «λεπενικού» Εθνικού Συναγερμού (RN). Πρόεδρος της παράταξης από τον Νοέμβριο του 2022, ευρωβουλευτής την περίοδο 2019-2024, παλαιότερα εκπρόσωπος της παράταξης και ηγέτης της κομματικής νεολαίας, ο Μπαρντελά εντάχθηκε στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν όταν εκείνο ακόμη ονομαζόταν Εθνικό Μέτωπο και εκείνος ήταν μόλις 16 ετών.

Πλέον, 12 χρόνια μετά, ο 28χρονος από τα προάστια του Παρισιού σάρωσε στις ευρωεκλογές και ανάγκασε τον Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαρντελά, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους εν ενεργεία πολιτικούς στη Γαλλία, βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει. Στο TikTok, επί παραδείγματι, εκείνος έχει πια πάνω από 1,3 εκατ. ακολούθους, πολύ περισσότερους από τους σχεδόν 287.000 του Γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, αλλά και από τους 886.000 της ιδίας της Μαρίν Λεπέν.

Ενδεικτικά, ο 28χρονος ήταν ο μοναδικός πολιτικός στη λίστα του εβδομαδιαίου εντύπου JDD με τους 50 πιο δημοφιλείς ανθρώπους σήμερα στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οπλισμένος» με κοστούμια, χαμόγελα και μια εξαιρετικά «γυαλισμένη» – κάθε άλλο παρά ατημέλητη – εξωτερική εμφάνιση που «πουλάει» στα social media, ο 28χρονος πρόεδρος της «λεπενικής» παράταξης στήνει προεκλογικές εκδηλώσεις σε night club και, γενικώς, δεν θυμίζει σε πολλά την παλαιά εικόνα της γαλλικής ακροδεξιάς του πατρός Ζαν Μαρί Λεπέν.

Και όμως, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να περίμενε κανείς, ο Μπαρντελά προέρχεται από οικογένεια της εργατικής τάξης, έχει ιταλικές ρίζες, μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές των υποβαθμισμένων παρισινών προαστίων (αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η οικογένειά του ήταν περισσότερο ευκατάστατη οικονομικά από τις άλλες) και παράτησε το πανεπιστήμιο για να μπει στην πολιτική με το τότε Εθνικό Μέτωπο.

Ο Μπαρντελά και η Λεπέν προσπαθούν, εδώ και καιρό, να «λειάνουν» τη δημόσια εικόνα της γαλλικής ακροδεξιάς, υποβαθμίζοντας και παραμερίζοντας τα πιο εξτρεμιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά στοιχεία του παρελθόντος. Οι επικριτές τους, ωστόσο, προειδοποιούν ότι πρόκειται κυρίως για «αισθητικές» αλλαγές που περιορίζονται στην «επιφάνεια» με προφανείς επικοινωνιακές στοχεύσεις.

Ο 28χρονος Μπαρντελά έχει επικριθεί, γενικώς, ως «επιφανειακός», «ασαφής» και «περαστικός». Η δράση του στην ευρωβουλή υπήρξε «φτωχή», σύμφωνα με τους επικριτές του, και οι αδυναμίες του βγαίνουν στην επιφάνεια όταν εκείνος καλείται να αντιπαρατεθεί με πολιτικούς άλλων κομμάτων, όπως έκανε για παράδειγμα έχοντας απέναντί του τον 35χρονο Γάλλο πρωθυπουργό, Γκαμπριέλ Ατάλ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης