Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, στην πρώτη του μεγάλη πολιτική ομιλία στην Εθνοσυνέλευση, κατηγόρησε τους προηγούμενους ηγέτες της χώρας και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αγνόησαν το αυξανόμενο χρέος της χώρας, κατηγορώντας ολόκληρη την πολιτική τάξη ότι χόρεψε «ένα μοιραίο τανγκό που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού».
«Κάθε κυβερνητικό κόμμα, χωρίς εξαίρεση, είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Μπαϊρού στους βουλευτές την Τρίτη (14/1). Ο 73χρονος κεντρώος απαρίθμησε τις αυξήσεις του χρέους υπό τον κάθε Γάλλο πρόεδρο από το 1981 – επί προεδρίας του σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν, όπως μεταδίδει το Politico.
Ο Μπαϊρού, όπως και ο προκάτοχός του Μισέλ Μπαρνιέ, συνέκρινε το χρέος με μια «δαμόκλειο σπάθη» που κρέμεται πάνω από τη Γαλλία.
Είπε ότι σκοπεύει να μειώσει δραστικά το έλλειμμα της χώρας στο 5,4% του ΑΕΠ το 2025. Πέρυσι ήταν στο 6,2%, υπερδιπλάσιο του επιτρεπόμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιπέδου.
«Θα προταθεί να τεθεί ο στόχος του δημόσιου ελλείμματος για το 2025 στο 5,4% του ΑΕΠ. Θα προταθούν σημαντικές εξοικονομήσεις», ανέφερε, ελπίζοντας να ηγηθεί «ενός ισχυρού κινήματος για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας δράσης».
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του εμμένει στον στόχο για δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2029.
«Αυτή η κατεύθυνση προς την επιστροφή στην ισορροπία, η οποία θα είναι πολυετής και θα σέβεται τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις, θα απαιτήσει αναγκαστικά προσπάθειες από το ίδιο το κράτος. Ο στόχος είναι το δημόσιο έλλειμμα να βρίσκεται στο 3% μέχρι το 2029», εξήγησε ο Μπαϊρού αναφερόμενος στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Θα προταθούν σημαντικές εξοικονομήσεις», δήλωσε.
Αν και ο Μπαϊρού ως πρωθυπουργός θα ασχοληθεί κυρίως με τα εσωτερικά ζητήματα -αφήνοντας τις εξωτερικές υποθέσεις στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμμαχό του- αναφέρθηκε επίσης στην τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και η Ευρώπη, εγκλωβισμένες ανάμεσα σε έναν ιστορικό σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες εμφανίζονται τώρα έτοιμες να «χλευάσουν» τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, και την Κίνα, η οποία «υφαίνει τον ιστό της οικονομικής, τεχνολογικής, διπλωματικής και στρατιωτικής κυριαρχίας της».
Ο Μπαϊρού αναφέρθηκε στις «απειλές» του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να προσαρτήσει τον Καναδά, τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά.
Αναφέρθηκε ακόμη στον Έλον Μασκ, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της X, ο οποίος, όπως είπε, αντιπροσωπεύει «το αχαλίνωτο πρόσωπο αυτής της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ή μάλλον αυτής της νέας παγκόσμιας αταξίας, η οποία απειλεί όλες τις ισορροπίες και όλους τους κανόνες της αξιοπρέπειας. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Αυτές οι μεγάλες δυνάμεις».