Ο Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης (26/11) ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ και ο Λίβανος αποδέχθηκαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου αποδέχθηκαν την πρόταση των ΗΠΑ για τον τερματισμό της «καταστροφικής» σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.
Επίσης, τόνισε ότι θέλει να ευχαριστήσει τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για τη συνεργασία του στην επίτευξη αυτής της στιγμής.
Η συμφωνία τίθεται σε ισχύ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στις 4 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα του Λιβάνου και ώρα Ελλάδας).
Ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι, «το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, ούτε ο λαός του Λιβάνου».
«Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, περισσότεροι από 70.000 Ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ζήσουν ως πρόσφυγες στις χώρες τους και πάνω από 300.000 Λιβανέζοι αναγκάστηκαν επίσης να ζήσουν ως πρόσφυγες στη χώρα τους», τόνισε.
«Οι μάχες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου θα τελειώσουν», εξήγησε και πρόσθεσε πως, «η συμφωνία εκεχειρίας προαναγγέλλει νέα αρχή για τον Λίβανο».
Καθορίζοντας το σχέδιο της εκεχειρίας, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι τις επόμενες 60 ημέρες ο λιβανέζικος στρατός και οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα αναπτυχθούν και θα πάρουν τον έλεγχο της επικράτειάς τους για άλλη μια φορά. «Δεν θα επιτραπεί η ανοικοδόμηση των υποδομών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο», πρόσθεσε. «Και τις επόμενες 60 ημέρες το Ισραήλ θα αποσύρει σταδιακά τις δυνάμεις του».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «ό,τι έχει απομείνει από τη Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσει ξανά την ασφάλεια».
«Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν τις επόμενες ημέρες για επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς»
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ με την υποστήριξη της Γαλλίας και άλλων συμμάχων «έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο για να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί».
«Όπως ο λαός του Λιβάνου αξίζει ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, το ίδιο αξίζει και ο λαός της Γάζας», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Οι άνθρωποι της Γάζας έχουν περάσει την κόλαση. Ο κόσμος τους καταστράφηκε. Πάρα πολλοί άμαχοι στη Γάζα έχουν υποφέρει πάρα πολύ. Η Χαμάς αρνείται επί μήνες και μήνες να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ομήρων. Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν μια ώθηση «τις επόμενες ημέρες» για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Μπάιντεν και Μακρόν αναφέρουν σε κοινή δήλωση ότι ΗΠΑ και Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία θα συνεργαστούν με το Ισραήλ και τον Λίβανο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν. Οι δύο ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι «να διασφαλίσουν ότι αυτή η σύγκρουση δεν θα προκαλέσει ένα νέο κύκλο βίας», συμπληρώνουν.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως θα απαντήσει σθεναρά σε οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.
Προηγήθηκε το διάγγελμα Νετανιάχου
Νωρίτερα σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συγκλήθηκε για να συζητήσει τη σύγκρουση στον Λίβανο, ανακοίνωσε ότι εγκρίνεται η συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ.
Η στρατιωτική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στον Νότιο Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ ξεκίνησε στις 23 Σεπτεμβρίου, εξαπολύοντας εντατική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ και χερσαία εισβολή.
Είχαν προηγηθεί μικρότερης κλίμακας συγκρούσεις, που ξεκίνησαν μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την επιχείρηση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα. Εως και την τελευταία στιγμή πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλινού πρωθυπουργού, συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση οι βομβαρδισμοί στον Νότιο Λίβανο.
Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε το διάγγελμά του, λέγοντας ότι «δεσμεύομαι να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, οι κάτοικοι του Βόρειου Ισραήλ». «Ο πόλεμος δε θα τελειώσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι μας οι στόχοι και επιστρέψουν όλοι οι πολίτες στις βόρειες περιοχές» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε ότι είναι υπερήφανος για την «αντοχή» που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί που ζουν στον βορρά. Σχετικά με τον Λίβανο, λέει ότι «εξετάζω όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απόψε θα παρουσιάσω στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», είπε. «Η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από το τι θα συμβεί στο Λίβανο» τόνισε.
Η έγκριση της συμφωνίας από το Ισραήλ ανοίγει τον δρόμο για δήλωση-ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με υψηλόβαθμες λιβανικές πηγές.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, η συμφωνία έχει βάσει αμερικανικό σχέδιο που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 60 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο ο ισραηλινός στρατός, όσο και οι μαχητές της Χεζμπολάχ θα αποσυρθούν από τα σύνορα των δύο κρατών και θα αναπτυχθούν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της εφαρμογής της συμφωνίας, πρόσθεσε το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για αμερικανικές διαβεβαιώσεις πως θα υποστηριχθούν τυχόν ισραηλινές επιχειρήσεις σε περίπτωση εχθρικής ενέργειας του σιιτικού κινήματος.
Η μεσολάβηση βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, το 2006, και προβλέπει πως μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να είναι ανεπτυγμένοι στα σύνορα των δύο χωρών.
Σε ετοιμότητα ο στρατός του Λιβάνου
Η συμφωνία με το Λίβανο θα διατηρήσει την ελευθερία του Ισραήλ να επιχειρεί εκεί αμυνόμενο για να εξαλείψει απειλές από τη Χεζμπολάχ και θα θα δώσει τη δυνατότητα σε εκτοπισμένους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ, δήλωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ.
Η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί στη Βηρυτό, η οποία είναι έτοιμη να αναπτύξει τουλάχιστον 5.000 στρατιώτες στο νότιο Λίβανο μετά την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων και ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην ανοικοδόμηση υποδομών που καταστράφηκαν από ισραηλινά πλήγματα.