Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης
Σάρκα και οστά άρχισαν να παίρνουν οι μέχρι πρότινος αόριστες καταγγελίες και φήμες που, μέσω του ευρωπαϊκού Τύπου, μιλούσαν για σοβαρά κρούσματα διαφθοράς και χρηματισμού, πρώην και νυν βουλευτών-μελών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Υπάρχουν πολλά περίεργα Ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρειάζονται διερεύνησηΣτις τάξεις τους συμπεριλαμβάνονται βουλευτές από 47 ευρωπαϊκά κράτη, μη εξαιρουμένης και της Ελλάδος.
Η βασιμότητα, προφανώς, αυτών των καταγγελιών, εξανάγκασε τον περασμένο Ιούλιο το Συμβούλιο της Ευρώπης να ορίσει τριμελή επιτροπή ειδικών εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση τους, τον καταλογισμό ευθυνών και ενδεχομένως την επιβολή κυρώσεων στους εμπλεκόμενους.
Μέλη αυτής της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου Nicolas Bratza, ο πρώην επικεφαλής της Γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Jean-Louis Bruguière και η Σουηδή δικηγόρος Ελισάβετ Fura.
Τα μέλη υπό την πίεση των πρόσφατων αποκαλύψεων αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα να ξεκινήσει η διαδικασία ακρόασης μαρτύρων, για τη διερεύνηση των καταγγελιών διαφθοράς ανάμεσα σε βουλευτές- μέλη της Συνέλευσης του Συμβουλίου Ευρώπης.
Ήδη, με βάση τις χθεσινές αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου (Η γαλλική Le Monde, η γερμανική Suddeutsche Zeitung, η βρετανική Guardian και η Berlingske της Δανίας), ότι το Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε 2,5 δις ευρώ (!) μεταξύ 2012 και 2014, για να εξασφαλίσει «ευνοϊκές κρίσεις» από βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης του ΣτΕ, διπλωματικοί παρατηρητές στο Στρασβούργο, δεν δίστασαν να επισημάνουν ότι «η περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαφθοράς, που εμπλέκει βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης» του πανευρωπαϊκού αυτού οργανισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) και δημοσιεύθηκαν στον ευρωπαϊκό Τύπο, αποδεικνύεται πως με τα 2,5 δις ευρώ που ξόδεψε το Αζερμπαϊτζάν, κατάφερε να έχει την υποστήριξη των βουλευτών της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόσο στη σύγκρουσή του με την Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και στην προσπάθεια φίμωσης των επικριτών της πολιτικής του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 14 χρόνια.
Η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που θεσπίσθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία προσδιορισμού εκείνων των βουλευτών-μελών της Συνέλευσης, που πιστεύεται ότι «αγοράσθηκαν» από το Μπακού και ψήφισαν αρνητικά σε Ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλονταν οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, επεσήμαναν οι ίδιοι διπλωματικοί παρατηρητές, αν η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επιθυμεί να φέρει την πλήρη κάθαρση στο «απόστημα» της διαφθοράς στους βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης, θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της, όχι μόνον στην «διπλωματία του χαβιαριού» που εφάρμοσε το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην «διπλωματία» που εφάρμοσαν, αναλόγως, κι άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως επί παραδείγματι η Τουρκία.
Και υπάρχουν πολλά περίεργα Ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από την Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρειάζονται διερεύνηση.
Διαβάστε επίσης: