Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τονίζει o Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Όπως γράφει η Die Welt οι συνοριακοί έλεγχοι που καθιερώθηκαν το 2015 θα πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να καταργηθούν το συντομότερο δυνατό.

Συνοριακοί έλεγχοι, σημειώνει η εφημερίδα, υφίστανται αυτή τη στιγμή στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας και επιπλέον στη Γαλλία, τη Δανία και τη Σουηδία. Η σχεδιαζόμενη μείωση της προστασίας των συνόρων της ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τη γνώμη της Κομισιόν, να συνοδεύεται με έναν τερματισμό των ελέγχων των εθνικών εσωτερικών συνόρων στον χώρο Σένγκεν.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος «έχουμε εξομαλύνει τον δρόμο προς μία μέγιστη προστασία και έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας οδηγήσει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της κανονικής λειτουργίας του χώρου Σένγκεν» και συμπλήρωσε ότι ο χώρος Σένγκεν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι οι νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεισφέρουν στη διατήρησή του.

Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της προστασίας των ευρωπαϊκών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αρχές συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής θα πρέπει να υποστηρίζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνον εφόσον εκείνα συγκατατίθενται ως προς αυτό, δεδομένου ότι η αρμοδιότητα της φύλαξης των συνόρων και των επαναπροωθήσεων προσφύγων παραμένει σε αυτά. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συμπλήρωσε ότι «αναμένουμε και απαιτούμε από τα κράτη τη συνεργασία τους».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος σε προειδοποιητικούς τόνους είπε ότι η ενίσχυση της FRONTEX θα πρέπει να συμπορευτεί με το τέλος των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν «το ταχύτερο δυνατό», δηλαδή κι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Επιπρόσθετα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρέπεμψε και σε περαιτέρω πρωτοβουλίες, όπως οι βελτιωμένες διαδικασίες ανταλλαγής στοιχείων των συνοριακών αρχών και των αρχών ασφαλείας.

Αντέκρουσε τους φόβους που εκφράζονται ως προς τον κίνδυνο η Ευρώπη να καταστεί «φρούριο» εξαιτίας της ενίσχυσης της συνοριακής προστασίας. Όπως είπε: «Η Ευρώπη είναι και παραμένει ένας χώρος στον οποίο ο καθένας μπορεί να λάβει διεθνή προστασία, εφόσον το έχει πραγματικά ανάγκη».

Επιπλέον τόνισε ότι με τις νέες προτάσεις της Κομισιόν, η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου στην ΕΕ δεν φεύγει από το τραπέζι, αντίθετα, τα πρόσθετα στοιχεία αναμένεται να βοηθήσουν πολύ περισσότερο προς την επίτευξη ενός κοινού συμβιβασμού. Όπως σημείωσε, το έργο επί της μεταρρύθμισης της πολιτικής ασύλου βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, ενώ τα τελευταία αποτελέσματα κατέδειξαν ότι μία μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου έχει καταστεί πιο αναγκαία από ποτέ.