Σε μια ιδιαίτερα οξυμένη φάση της αραβοϊσραηλινής διένεξης, η Σουηδία προχώρησε -όπως είχε εξαγγείλει πριν από εβδομάδες ο νέος πρωθυπουργός της- στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος.
Το βήμα αυτό, που χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, μπορεί να μην επιλύει το πρόβλημα, αλλά έχει εξαιρετικά μεγάλη συμβολική αξία.
«Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο»
Την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος επιδοκιμάζει ο Μίχαελ Λύντερς, ειδήμων σε θέματα Εγγύς Ανατολής. Μάλιστα επικρίνει τη Γερμανία και την ΕΕ για ατολμία.
Όπως επισημαίνει ο Μίχαελ Λύντερς, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF), η εξέλιξη έχει τη δική της σημασία επειδή προστίθεται σε μια σειρά από άλλες προσπάθειες προώθησης μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.
Ανάμεσα σε αυτές και το ψήφισμα του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία και διατρανώνει ότι η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος και προετοιμάζεται γι’ αυτό.
Η μεταστροφή συνδέεται με την πεποίθηση που έχει εδραιωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν «πάει άλλο» αυτή η κατάσταση. Σε αυτό το σημείο ο γερμανός εμπειρογνώμων παρατηρεί ότι τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση έκανε ότι περνούσε από το χέρι της -μέχρι και στις Βρυξέλλες- για να εμποδίσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης.
«Μέχρι σήμερα η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Βερολίνο δεν επιτρέπεται να φέρει τον τίτλο “πρεσβεία” από φόβο μήπως εξοργιστεί το Ισραήλ», επισημαίνει ο Λύντερς. «Όποιος έχει μάτια μπορεί να δει με πόσο γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ισραηλινή εποικιστική πολιτική. Μόνο στην ανατολική Ιερουσαλήμ πρόκειται να ανεγερθούν 1200 κατοικίες τους επόμενους μήνες. Διάγουμε την περίοδο με τις περισσότερες απαλλοτριώσεις από την έναρξη του πολέμου το 1967 για κατοικίες εποίκων. Υπό αυτό το πρίσμα η επίδειξη επιμονής στην ειρηνευτική διαδικασία τη στιγμή που ακόμη και οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι δεν γίνεται, ενέχει στοιχεία ρίσκου».
«Άτολμη η Γερμανία»
Ο Μίχαελ Λύντερς δικαιώνει απόλυτα τη σουηδική απόφαση, επειδή συμπλέει με τη πραγματικότητα των τελευταίων ετών και δεκαετιών. Και όποιος γνωρίζει να τη διαβάζει δεν μπορεί παρά να πορεύεται σαν να είναι ζήτημα λίγου χρόνου η κήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Η γερμανική κυβέρνηση μόλις ενέκρινε την πώληση δύο φρεγατών που έχουν επιδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό με χρήματα γερμανών φορολογουμένων. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι φρεγάτες θα χρησιμοποιηθούν στον επόμενο πόλεμο στη Γάζα εναντίον του πληθυσμού. Η πολιτική αυτή προξενεί κατάπληξη».
Ακόμη και οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ενδεικτικό είναι ότι ουδέποτε άλλοτε στο παρελθόν ήταν μεγαλύτερη η οργή της κυβέρνησης Ομπάμα προς την ισραηλινή όσο σήμερα. Αλλά τι δυνατότητες αντίδρασης διαθέτει η ΕΕ; «Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα πολλοί νομπελίστες συνέστησαν στις δυτικές κυβερνήσεις να σταματήσουν την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Υπάρχει επίσης η πρόταση να μη δίνει η ΕΕ εμπορικές διευκολύνσεις σε προϊόντα των εβραίων εποίκων που παράγουν στη Δυτική Όχθη. Υπάρχει δηλαδή μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να πάρει κάποιος για να παραμείνει σε διάλογο με τους φίλους Ισραηλινούς, αλλά και να στείλει τα σωστά μηνύματα».
Διαβάστε επίσης:
Η Σουηδία έγινε η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014, 11:34
Πηγή: Deutsche Welle / DLF
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης