Αστεροειδής διαμέτρου 20 μέτρων, περίπου όσο το μετέωρο που τραυμάτισε 1.500 ανθρώπους όταν εξερράγη πάνω από τη Ρωσία στο Τσελιάμπινσκ τον Φεβρουάριο 2013, πέρασε την Κυριακή «ξυστά» από τη Γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή πολλών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΑSA, η οποία διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πρόσκρουσης, ο διαστημικός βράχος με την ονομασία 2014 RC πέρασε πάνω από τη Νέα Ζηλανδία στις 21.18 ώρα Ελλάδας την 7η Σεπτεμβρίου.

Ο αστεροειδής εκείνη την ώρα βρέθηκε σε απόσταση μόλις 34.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Συγκριτικά, οι γεωστατικοί δορυφόροι (οι οποίοι παραμένουν σταθεροί πάνω από το ίδιο σημείο της Γης) βρίσκονται λίγο πιο μακριά στα 36.000 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 2014 RC δεν έγινε ορατός με γυμνό μάτι, την πορεία του παρακολούθησαν ωστόσο τηλεσκόπια που μετέδωσαν ζωνταντά το πέρασμά του, όπως το Slooh Community Observatory και το Virtual Telescope Project.

Σύμφωνα με τη NASA, η τροχιά του αστεροειδή θα τον ξαναφέρει κοντά στη Γη και στο μέλλον, δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για μελλοντική πρόσκρουση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αστεροειδής του Τσελιάπινσκ εκτιμάται ότι απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα ενέργεια 500 κιλοτόνων TNT, σχεδόν 30 φορές περισσότερη από ό,τι η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Ηταν το μεγαλύτερο αντικείμενο που εισέρχεται στη γήινη ατμόσφαιρα από την πρόσκρουση στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον αστεροειδή»

Τον Αστροφυσικό κ. Διονύση Σιμόπουλο φιλοξένησαν η Λουκίλα Καρρέρ και η Λίτσα Θεοφάνους στην τηλεόραση της Ζούγκλας και την εκπομπή «Με το Λι και με το Λάμδα».

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον αστεροειδή» είπε ο κ. Σιμόπουλος.

«Ο διαστημικός αυτός βράχος έχει διάμετρο 20 μέτρα – περίπου όσο ένα σπίτι -και θα περάσει κάπου πάνω από τη Νέα Ζηλανδία και δεν θα είναι ορατός με γυμνό μάτι» συμπλήρωσε.

«Όλα αυτά που γράφονται περί “συναγερμού” στη NASA και γενικής ανησυχίας» είναι απλώς υπερβολές είπε ο διακεκριμένος Αστροφυσικός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης