Στο μικροσκόπιο της NASA βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ένας αστεροειδής, ο οποίος θα περάσει σε λίγες ημέρες πολύ κοντά από τη Γη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 26 Ιανουαρίου το κοντινότερο πέρασμα του αστεροειδούς, διαμέτρου 550μ.

Το κοντινό πέρασμα του αστεροειδούς, με την κωδική ονομασία «2004 BL86», φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τις συζητήσεις για την ετοιμότητα της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη καταστροφή από την πρόσκρουση ενός ουράνιου σώματος στην επιφάνεια του πλανήτη. Αρκετοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος ένα σχέδιο έκτακτης διαχείρισης μιας τέτοιας ακραίας κατάστασης, στηριζόμενο στην παγκόσμια συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με διάμετρο περίπου μισού χιλιομέτρου (550μ.), ο αστεροειδής θα περάσει δίπλα από τη Γη, σε απόσταση σχεδόν τριπλάσια από τη Σελήνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη NASA, δεν αποτελεί κίνδυνο. Πρόκειται για το κοντινότερο πέρασμα που θα κάνει αστεροειδής τέτοιου μεγέθους έως το 2027, όταν ο επίσης μεγάλος αστεροειδής «1999 ΑΝ10» αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη.

Επόμενο πέρασμα έπειτα από 200 χρόνια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη, στις 26 Ιανουαρίου, ο «2004 BL86» θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 1,2 εκατ. χλμ. Ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να προσεγγίσει τη Γη μέσα στα επόμενα 200 χρόνια.

Η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες στην Ευρώπη και την Ασία, καθώς και αστεροσκοπεία ανά τον κόσμο, σχεδιάζουν να μελετήσουν τη διέλευση του αστεροειδούς για να μάθουν περισσότερα πράγματα τόσο για τον ίδιο όσο και γενικότερα για αυτά τα ουράνια σώματα, που αποτελούν δυνητική απειλή για τον πλανήτη.

Σχεδιαγράμματα με την εκτιμώμενη πορεία του αστεροειδούς

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε το 2004 από ένα αμερικανικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό και αναμένεται, όταν πλησιάσει και άλλο τη Γη, να είναι ορατός στο Βόρειο Ημισφαίριο ακόμη και από τους ερασιτέχνες αστρονόμους με τα μικρά τηλεσκόπιά τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

Ο αστεροειδής χτυπά δύο φορές τη Γη!, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014, 10:15

Απίστευτες εικόνες από τη διάλυση αστεροειδούς στο Διάστημα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014, 21:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης