Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Μόνο για γέλια είναι η απάντηση που έδωσε χθες στον Έλληνα ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη ο ύπατος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπορέλ, σχετικά με το πώς βλέπει τις τουρκικές αυθαιρεσίες και προκλητικότητες έναντι της Ελλάδος.
Ο ύπατος εκπρόσωπος αναλώνεται στην παράθεση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στα «καλέσματα» που έχει κάνει η Κομισιόν στην Τουρκία, να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο (sic)!
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ωστόσο, είχε ρητά επισημάνει στην ερώτηση του ότι:
- Οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται διαρκώς με τις συνεχιζόμενες και αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε καθημερινή βάση από τουρκικά αεροσκάφη και τις μονομερείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.
- Η άρνηση της αναπληρώτριας επικεφαλής εκπροσώπου της Επιτροπής, Dana Spinant, να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, συνιστά απόλυτα ανεπαρκή στάση έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, υιοθετεί την απαράδεκτη λογική των ίσων αποστάσεων και αφήνει σκιές για τις προθέσεις και τη στρατηγική της Επιτροπής σε κρίσιμα ζητήματα διεθνούς δικαίου και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του υπάτου εκπροσώπου της ΕΕ
Μπορέλ 7 Ιουλίου 2022
Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου και του Ιουνίου 2021, η Τουρκία αναμένεται να συνεργαστεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός για τους γείτονες και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας διαμορφώνουν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.
Όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές, αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία, στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 για την Τουρκία, και εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Συμβούλιο, και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.
Η ΕΕ έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Η ΕΕ θα συνεχίσει να καλεί την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους