Η αποστολή που αναλαμβάνει από αύριο ο Κόφι Ανάν προσφέρει μια πιθανότητα διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, την ίδια ώρα που η διεθνής κοινότητα φαίνεται να εξαντλεί τις δυνατότητές της να πετύχει τον τερματισμό των βιαιοτήτων, εκτιμούν διπλωμάτες και ειδικοί.

Ο απεσταλμένος του Ο.Η.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, στο Κάιρο με τον ηγέτη του Συνδέσμου, Νάμπιλ αλ Αράμπι, πριν μεταβεί στη Δαμασκό το Σάββατο για ένα «πολύ δύσκολο έργο, μια πολύ δύσκολη πρόκληση», σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια.

Ο Ανάν έχει καθορίσει ποιος είναι ο στόχος του από την πρώτη του συνέντευξη Τύπου: να σταματήσουν οι συγκρούσεις, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί που έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο τουλάχιστον 7.500 ανθρώπων, να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να βρεθεί «με τους Σύρους μια ειρηνική λύση που θα σέβεται τις προσδοκίες τους και θα συμβάλλει στη σταθερότητα της χώρας».

Για την Ομάδα Διεθνούς Κρίσης (International Crisis Group), «οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, αλλά είναι η μεγαλύτερη ελπίδα» για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, μια ελπίδα «που δεν πρέπει να χαθεί».

«Κάθε ημέρα βίας, κάθε νέο θύμα μειώνει την πιθανότητα πολιτικής διευθέτησης της κρίσης» τόνισε η Λουίζ Άρμπουρ, πρόεδρος της Ομάδας.

«Ακόμα και αν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι 5%, πρέπει να το δοκιμάσουμε» επισημαίνει πρέσβης δυτικής χώρας.

Ο Ανάν έχει πολλά στοιχεία υπέρ του: πρώην γ.γ. του Ο.Η.Ε., εξαιρετικός μεσολαβητής, έχει επικρίνει τον πόλεμο στον Κόλπο και τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Λιβύη. Όλα αυτά τον κάνουν έναν ειλικρινή συνομιλητή, ακόμα και για τους συμμάχους της Δαμασκού.

Για τον Ρίτσαρντ Γκόουαν από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, «ο Ανάν είναι ο καλύτερος για να μιλήσει για την προστασία των αμάχων στη Συρία, γιατί είχε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για τη Λιβύη», ανέφερε.

Όμως, το πρόβλημά του, υπογράμμισε ο ίδιος, είναι ότι εκπροσωπεί τον Ο.Η.Ε. και τον Αραβικό Σύνδεσμο, δύο οργανισμούς που είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν μια επέμβαση στη Συρία και σε εκείνους που τηρούν στάση αναμονής.

«Οι Ρώσοι κρατούν το κλειδί της επιτυχίας του Ανάν» υποστηρίζει δυτικός διπλωμάτης. «Θα κρατήσουν αποστάσεις από τον Ανάν ή θα τον δουν όπως εμείς, σαν την καλύτερη ευκαιρία να σπάσει ο κύκλος της βίας;». Μια ημέρα μετά την εκλογή του Πούτιν στη ρωσική προεδρία, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καλούν τη Μόσχα να αναθεωρήσει την υποστήριξή της προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αναλύοντας την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί, ο Μάικλ Ουαχίντ Χάνα από το Century Foundation δήλωσε πως ο Ανάν θα αρχίσει την αποστολή του ρίχνοντας το βάρος στην ανθρωπιστική πλευρά: «η διαπραγμάτευση για εκεχειρία, ώστε να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μετά μια πιο μόνιμη παρουσία στη Συρία, μια ομάδα αξιολόγησης», εξηγεί.

«Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πολιτική μετάβαση, σύμφωνα με το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου: το καθεστώς Άσαντ δεν είναι δεκτικό και η αντιπολίτευση δεν βιάζεται να διαπραγματευτεί έπειτα από τόσους μήνες αιματηρής καταστολής» καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας