Η Σερβία παρουσιάζεται διατεθειμένη ακόμη και να παραιτηθεί από την ευρωπαϊκή πορεία της, αν οι Βρυξέλλες τής θέσουν τον όρο «Ευρώπη ή Κόσοβο», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς.

«Αν μας θέσουν επίσημα τον όρο ‘’Ευρώπη ή Κόσοβο’’, θα παραιτηθούμε από την ευρωπαϊκή πορεία. Αυτό είπα και στην εκστρατεία και ο λαός μου δεν θα αιφνιδιαζόταν, αν το πρότεινα» τόνισε ο κ. Νίκολιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου.

Ο Σέρβος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σερβία έχει επιτύχει τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι Βρυξέλλες. «Η Ε.Ε τώρα μας κρατά σε απόσταση, μόνον εξαιτίας του Κοσόβου. Αλλά μπορεί να μας κρατά έτσι για άλλα εκατό χρόνια, εμείς δεν θα αλλάξουμε θέση για τη νότια επαρχία. Αν αρχίσουν να μας ορίζουν νέους κανόνες, που δεν ίσχυαν για άλλα κράτη, τότε μπορούν να μας απορρίψουν. Σε αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερο να μας πουν ”δεν σας θέλουμε”» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση αν μετά τα τελευταία μηνύματα από τις Βρυξέλλες έχει αντιληφθεί ότι η πολιτική «και Κόσοβο και Ευρώπη» δεν είναι πλέον υλοποιήσιμη, ο κ. Νίκολιτς επιβεβαίωσε ότι «αν και επίσημα τοποθετήσουν τείχος, τότε η πολιτική ”και Ευρώπη και Κόσοβο” δεν θα είναι δυνατή». «Προς το παρόν, κανένας δεν ζήτησε επίσημα να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο. Οργανώνουμε τη χώρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που μας βοηθούν να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις» σημείωσε.

«Αν είμαστε σταθεροί και εκπληρώνουμε τους όρους, δεν μπορεί η Ευρώπη να αλλάζει στάση και να μας θέτει συνεχώς νέους όρους. Εμείς ζητάμε απλώς να μη μας θέτουν νέους όρους, όπως και σε άλλες χώρες, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη διατύπωση «εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου» που εμπεριέχεται στη στρατηγική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι δεν είναι κάτι απλό, αλλά τόνισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να παραιτηθεί από τη μάχη.

«Με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ διασφαλίζεται η ακεραιότητα της Σερβίας. Σήμερα η Ευρώπη μάς ζητεί να εγγυηθούμε την ακεραιότητα του Κοσόβου. Τώρα έχουμε την εξής κατάσταση: δεν προστατεύεται η εδαφική ακεραιότητα χώρας – ιδρυτικού μέλους του ΟΗΕ και ζητείται από τη χώρα αυτή να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα τμήματος του εδάφους της που αποσχίστηκε παράνομα. Αυτό δεν απορρέει από τους διεθνείς κανόνες» είπε ο κ. Νίκολιτς. Σε ερώτηση τι σκοπεύει να κάνει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποδεχθούν το αίτημα για αλλαγή της διατύπωσης περί σεβασμού «της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου» απάντησε: «Θα δούμε. Όταν λέμε ότι το Κόσοβο πρέπει να διαφυλαχθεί, τότε πρέπει να μας πουν τι είναι το Κόσοβο, κράτος, περιοχή, επαρχία, τίνος η ακεραιότητα προστατεύεται».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η πρώτη σύσκεψη της σερβικής ηγεσίας με θέμα την εθνική πλατφόρμα για το Κόσοβο. «Θα βρούμε τη νομική φόρμουλα, την οποία θα παρουσιάσουμε. Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που δεν είναι ανεξαρτησία και η οποία σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την ουσιαστική αυτονομία που διασφαλίζεται από το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ» ανέφερε κλείνοντας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής