Ο κυβερνήτης της επαρχίας Tσιανγκ Ράι, σε συνέντευξη Τύπου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει απόφαση για να ξεκινήσει απόψε η επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ, στην Ταϊλάνδη, εδώ και δύο εβδομάδες.
Όπως ανέφερε, θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν οι συνθήκες και αν το ρίσκο είναι το μικρότερο δυνατό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα παιδιά δεν είναι ακόμη έτοιμα για να συμμετάσχουν σε κατάδυση.
Τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση. Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των “Αγριογούρουνων” και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, νωρίτερα σήμερα, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.
“Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο” να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. “Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;”, πρόσθεσε.
Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνήτης της επαρχίας Tσιανγκ Ράι. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.
Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.
Νωρίτερα, επικαλούμενο μαρτυρία ενός εκ των δυτών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, του Μπεν Ρέιαμεντς, το βελγικό HLN είχε μεταδώσει ότι τα σωστικά συνεργεία θα ξεκινούσαν απόψε την επιχείρηση, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.
Μάλιστα, ένας εκ των ανταποκριτών του Guardian στην περιοχή, έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος ο Ben Reymenants διέψευσε τις πληροφορίες του βελγικού μέσου.
«Δίνεται μάχη με τον χρόνο επειδή την Κυριακή θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά παραμένουμε θετικοί», δήλωσε ο Βέλγος δύτης, ο οποίος μίλησε στη νορβηγική εφημερίδα HLN.
Πώς θα διεξαχθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού
«Δίνεται μάχη με τον χρόνο επειδή την Κυριακή θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά παραμένουμε θετικοί», δήλωσε ο Βέλγος δύτης Ben Reymenants
«Είναι δύσκολη η πορεία μέσα από έναν λαβύρινθο διαδρομών, καθώς έχει πολλές καταδύσεις και αναρριχήσεις. Η ορατότητα κάτω από το νερό είναι πολύ καλύτερη. Τα παιδιά στον τρίτο διάδρομο μπορούν να αναπνεύσουν και θα ελεγχθούν από γιατρό. Στη συνέχεια, υπάρχουν ακόμη 1,5 χιλιόμετρα αναρρίχησης, μέχρι να φτάσουν στην αγκαλιά της μαμάς και του μπαμπά τους», δήλωσε στην ιστοσελίδα HLN δύτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην επιχείρηση.
«Οι δύτες μπορούν να ανέβουν και να κατέβουν έξι φορές. Για να κατέβει μια ομάδα χρειάζεται τρεις ώρες. Μετά από αυτό, τα μπουκάλια οξυγόνου ξαναγεμίζονται και οι διασώστες φεύγουν για να πάρουν τα αγόρια. Εκτιμούμε πως μπορούμε να βγάζουμε τέσσερα αγόρια την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα διαρκέσει τρεις ημέρες», πρόσθεσε.
«Εν τω μεταξύ, ελπίζουμε η βροχή να μην διαρκέσει πολύ. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Τα επίπεδα οξυγόνου στη σπηλιά συνεχώς μειώνονται. Τα αγόρια δείχνουν θάρρος και σκέφτονται τι θα φάνε όταν γυρίσουν σπίτι», ανέφερε.
Οι Times του Λονδίνου σε infographic παρουσιάζουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά για να βγουν από τη σπηλιά:
Τα τρία σχέδια διάσωσης
Το Σχέδιο Α
Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, το ζητούμενο είναι να μάθουν τα παιδιά να καταδυθούν ώστε μαζί με τους βατραχάνθρωπους του ταϊλανδέζικου ναυτικού να μπορέσουν να βγουν στο «φως».
Το Σχέδιο Β
Να γίνει απάντληση των υδάτων από το σύστημα σπηλαίων, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να περπατήσουν έξω. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι έχει μειωθεί η στάθμη του νερού, στο πρώτο τμήμα του σπηλαίου κατά 40%, αφήνοντας καθαρό ένα κανάλι μήκους περίπου 1,5 χλμ.
Το Σχέδιο Γ
Να γίνει διάνοιξη-διάτρηση στο σπήλαιο. Ο κυβερνήτης της περιοχής, ωστόσο, απέκλεισε αυτή την επιλογή, επειδή τα αγόρια βρίσκονται μεταξύ 800μ και 1χλμ κάτω από την επιφάνεια και σε περιορισμένο χώρο, οπότε δεν θεωρήθηκε ασφαλής.
Δραματικό βίντεο από το κράνος δύτη
«Εκτιμούμε πως μπορούμε να βγάζουμε τέσσερα αγόρια την ημέρα, κάτι που σημαίνει πως στην καλύτερη των περιπτώσεων η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα διαρκέσει τρεις ημέρες»
Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες διάσωσης στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, καταγράφουν οι κάμερες από κράνος ενός από τους δύτες.
Σχοινιά, που χρησιμοποιούνται ως οδηγοί, έχουν εγκατασταθεί για να βοηθήσουν την κάθοδο των ομάδων διάσωσης, oι οποίες διακρίνονται να βυθίζονται μέσα στη σήραγγα, σε βαθιά νερά, με τα φώτα στα κράνη να φωτίζουν τη διαδρομή.
Καθώς εισέρχονται όλο και πιο βαθιά στο σπήλαιο, το νερό ξαφνικά βαθαίνει και βρίσκονται βυθισμένοι μέχρι το λαιμό, ενώ η σήραγγα γίνεται όλο και πιο στενή.
Έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο οξυγόνου μέσα στη σπηλιά
Την ίδια στιγμή, το επίπεδο του οξυγόνου μέσα στη σπηλιά έχει μειωθεί δραματικά στο 15% (από 21% που είναι το φυσιολογικό όριο) λόγω της παρουσίας εκατοντάδων διασωστών και γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθεί σωλήνας που θα μεταφέρει φρέσκο αέρα στο σπήλαιο, σε περίπτωση που τα παιδιά παγιδευτούν από τα νερά, λόγω της ανόδου της στάθμης τους, κατά την επικείμενη εποχή των μουσώνων.
Ανησυχία μετά τον τραγικό θάνατο του διασώστη
Ένας ταϊλανδός διασώστης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο, όπως διευκρίνισαν ο αντικυβερνήτης της επαρχίας κι ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων.
Ο Έλον Μασκ σπεύδει να σώσει τα παιδιά στην Ταϊλάνδη
O μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, αποφάσισε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό, στέλνοντας ειδικούς μηχανικούς στο σημείο. Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα η επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών θα ξεκινήσει απόψε.
O Μασκ ανταποκρίθηκε σε έκκληση για βοήθεια στο twitter, απαντώντας «Ευχαρίστως να βοηθήσω, αν υπάρχει τρόπος»
Σύμφωνα με το Skynews, ο Μασκ ανταποκρίθηκε σε έκκληση για βοήθεια στο twitter, απαντώντας «Ευχαρίστως να βοηθήσω, αν υπάρχει τρόπος».
Είπε μάλιστα ότι η SpaceX και μία ακόμη από τις εταιρίες του, η “The Boring Company”, διαθέτουν ένα «ειδικό ραντάρ διείσδυσης του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά καλό στο να σκάβει τρύπες».
Δείτε τα χαρακτηριστικά tweets:
Στην ανάρτησή του έγραψε ακόμη ότι «ένας νάιλον σωλήνας 1 μέτρου θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο σπήλαιο και να φουσκώσει σαν κάστρο-μπαλόνι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο τούνελ με αέρα (συγκρατώντας) την οροφή του σπηλαίου».
Δείτε στο βίντεο τον τρόπο που υποδεικνύει ο Μασκ:
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος.
Από την πλευρά του, ο Τέινς Γουιρασίρι, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικών της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι «Θέλουμε να βρούμε μία λύση, θεωρώ ότι είμαστε κοντά σε αυτό».