Μαχητές του PKK ξεκίνησαν την «ιστορική» αποχώρησή τους από το τουρκικό έδαφος, την οποία παρακολουθούν τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Άγκυρα, οι οποίοι εξετάζουν τις προσφορές για ειρηνευτική μεσολάβηση από μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η Βρετανία έχει προσφέρει την υποστήριξή της στην ειρηνευτική διαδικασία που έχει ξεκινήσει στην προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να τερματιστεί ένας αιματηρός πόλεμος τριάντα χρόνων που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 40.000 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα, προς το παρόν δείχνει πως επιθυμεί να χειριστεί το ζήτημα με «εσωτερικές διαδικασίες».

«Πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu. «Θα θέλαμε να το λύσουμε μέσα στην οικογένεια».

Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron πρόσφερε την υποστήριξή του στην διαδικασία που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση στην ειρηνευτική διαδικασία, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον τούρκο πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdogan το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Κάμερον συνεχάρη τον Ερντογάν για τις πρόσφατες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιλύσει το κουρδικό πρόβλημα. Και επικαλέστηκε την εμπειρία που διαθέτει η βρετανική κυβέρνηση με τον IRA, εκφράζοντας την προθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να μεταφέρει εμπειρίες από την επίλυση της βρετανο-βορειοϊρλανδικής διαμάχης, αν το επιθυμεί η τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν, ευχαρίστησε τον Κάμερον για την προσφορά του, χωρίς να του δώσει αμέσως απάντηση για την προσφορά του, όπως γράφει η «Χουριέτ».

Ο Νταβούτογλου, επίσης έχει δηλώσει στην τουρκική εφημερίδα, ότι η τουρκία έχει λάβει ενθαρρυντικές προτάσεις υποστήριξης και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ΗΠΑ, αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Πρόσθεσε όμως, ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει επίσημες συνομιλίες για τις προσφορές αυτές.

Επιμέλεια Κ. Μπετινάκης
Πηγή: Hürriyet Daily News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης