Οι διπλωματικές προσπάθειες για την συγκέντρωση ψήφων σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους και οι δηλώσεις στήριξης προς την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης σηματοδότησαν την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ηγέτες 100 και πλέον κρατών συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στην έδρα των ΗΕ στη Νέα Υόρκη για την 66η ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού.

Η σημαία της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης υψώθηκε έξω από το κτήριο των ΗΕ καθώς ηγέτες από όλο τον κόσμο συνήλθαν για να αποφασίσουν την διεθνή υποστήριξη προς την Λιβύη μετά τον Καντάφι. Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν προέδρευσε στην συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, όπου και δήλωσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βορειοαφρικανική χώρα είναι «τεράστιες».

Ο αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε τους λίβυους ηγέτες ότι θα έχουν ένα «φίλο και σύμμαχο» που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την ασφάλεια της χώρας, θα τους παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και θα συμβάλλει στην ειρηνική μετάβαση προς τη δημοκρατία.

Την Λιβύη εκπροσωπούσε ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ.

Το αίτημα προς τα ΗΕ για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους είναι το άλλο βασικό θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις στην έδρα του οργανισμού. Ο παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών Νούρι αλ Μαλίκι ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξανασκεφτούν την απόφαση τους να ασκήσουν βέτο στο αίτημα των παλαιστινίων για την αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ο κ. Μαλίκι εξέφρασε αισιοδοξία ότι η κυβέρνηση του θα εξασφαλίσει τις 9 από τις 15 ψήφους που απαιτούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Πρόεδρος Αμπάς θα παραδώσει το αίτημα του την Παρασκευή, όπου επίσης αναμένεται να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση.

Αργότερα την Τρίτη, μέλη της Ομάδας των Οχτώ αναμένεται να συναντηθούν για να εξετάσουν το πλάνο για οικονομική και πολιτική βοήθεια προς τις αραβικές κυβερνήσεις που βρίσκονται σε μεταβατική φάση προς την δημοκρατία. Στα πλαίσια της Συνεργασία Ντεβίλ για τους G8, όπως είναι γνωστή, χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία και η Λιβύη, θα συναντηθούν με Υπουργούς της Ομάδας των Οχτώ και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής για να εξετάσουν την εξελισσόμενη πολιτική κατάσταση στην περιοχή.

Άλλα θέματα όπως η παροχή τροφίμων, οι μη μεταδιδόμενες ασθένειες, η παροχή ενέργειας και η ξηρασία που μαστίζει διάφορες περιοχές θα συζητηθούν επίσης την Τρίτη σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου.

Eπιμέλεια:Μίτση Σκέντζου