Η Αρχαιολογία και ο πόλεμος δεν ταιριάζουν ούτε εμπλέκονται. Αυτό δεν συμβαίνει όμως με τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της αρχαίας πόλης Καρκεμίς – κοντά στη σημερινή τουρκική πόλη Καρκαμίς, στα σύνορα με τη Συρία στη δυτική όχθη του Ευφράτη 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκαζιάντεπε και 100 χιλιόμετρα από το συριακό Χαλέπι.

Οι αρχαιολόγοι εργάζονται με το συνεργείο τους σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από την περιοχή που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται σε περιοχή που ελέγχει ο τουρκικός στρατός, με την προστασία πάνοπλων Τούρκων στρατιωτών και τεθωρακισμένων για το φόβο των τζιχαντιστών…

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα, ανακοινώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αρχαία πόλη Καρκεμίς χρονολογείται πίσω κάπου 5.000 χρόνια και η πιο κοντινή συριακή πόλη είναι η Τζαραμπλούς, όπου σήμερα κυματίζει η μαύρη σημαία των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας Nicolo Marchetti του πανεπιστημίου της Μπολώνια, επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, παρουσίασε τα ευρήματα στους δημοσιογράφους, ενώ από πάνω πετούσαν συνεχώς μαχητικά αεροσκάφη της υπό τις ΗΠΑ συμμαχίας που βομβαρδίζει τις θέσεις των τζιχαντιστών στο συριακό έδαφος.

Η αρχαιολογική έρευνα έχει αρχίσει από το 2011 και βρίσκεται συνεχώς υπό την προστασία του τουρκικού στρατού.

«Εργαζόμαστε περί τα είκοσι μέτρα απόσταση από τα εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο» είπε ο καθηγητής Μαρκέτι περιστοιχισμένος από ακροβολισμένους πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες ενώ λίγο πιο πίσω βρίσκονται πυροβόλα και τεθωρακισμένα. «Πάντως ως τώρα δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα με τους απέναντι», παραδέχεται ο καθηγητής. «Εργαζόμαστε σε μια περιοχή πολύ καλά προστατευμένη».

Photo: AP
Πηγή: hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης