Η εκλογική επιτροπή της Βολιβίας δημοσιοποίησε το απόγευμα της Δευτέρας νεότερα δεδομένα καθώς συνεχίζει την καταμέτρηση των ψήφων μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, έπειτα από μια σχεδόν 24ωρη παύση που πυροδότησε καταγγελίες, διαμαρτυρίες και εκκλήσεις από διεθνείς παρατηρητές και ξένες κυβερνήσεις να συνεχιστεί και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας.
Με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες συγκέντρωνε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 46% και ο κεντρώος αντίπαλός του Κάρλος Μέσα 37%, κατά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Μοράλες αυξάνει το προβάδισμά του επί του Μέσα, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα εξασφαλίσει τη διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων που χρειάζεται για να αποφύγει τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου τη 15η Δεκεμβρίου.
Τη Δευτέρα, ο Κάρλος Μέσα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποπειράται να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.
Ο 59χρονος Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος στην ιστορία της χώρας των Άνδεων και ο αρχηγός του Κράτους με την πιο μακρά παραμονή στην εξουσία στην ιστορία της Βολιβίας, επιδιώκει να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία. Κέρδισε και τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις στον πρώτο γύρο. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα επικρίνεται από την αντιπολίτευση διότι φέρεται να επιδεικνύει αυταρχισμό, αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.
Ο 66χρονος Μέσα κατήγγειλε πως «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Ανώτατο Εκλογοδικείο για να εξαλείψει τον δρόμο προς τον δεύτερο γύρο».
Έγιναν διαδηλώσεις υποστηρικτών της αντιπολίτευσης σε εκλογικά κέντρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Razón». Εκατοντάδες οπαδοί του Μέσα και του Μοράλες συγκεντρώθηκαν σε πολύ μικρή απόσταση σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Λα Πας, χωρισμένοι από αστυνομικούς.
Ο υπουργός Επικοινωνιών Μανουέλ Κανέλας προέτρεψε την αντιπολίτευση να μη διαμαρτύρεται και να μην καλεί σε διαδηλώσεις πριν μάθει το επίσημο αποτέλεσμα. Ωστόσο η ένταση ανεβαίνει, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε πως παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση, αξιώνοντας να υπάρξει «διαφάνεια».
Η εκλογική επιτροπή εξήγησε την Κυριακή ότι σταμάτησε την καταμέτρηση με τη χρήση υπολογιστών και άρχισε καταμέτρηση με το χέρι για να εξακριβώσει το τελικό αποτέλεσμα, προκαλώντας ανησυχία στην αντιπολίτευση.
Πιστοποιώντας την αύξηση του επιπέδου της έντασης ο Γουάλντο Αλμπαρασίν, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας (CONADE, κίνημα πολιτών προσκείμενων στην αντιπολίτευση) προειδοποίησε ότι «αν η χώρα βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση».