Τουλάχιστον 97 πτώματα έχουν ανασυρθεί μετά τη συντριβή την Παρασκευή λόγω τεχνικού προβλήματος ενός Airbus A320 σε μια κατοικημένη περιοχή στο Καράτσι, λίγο πριν από το αεροδρόμιο της πόλης.

Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ομάδες διάσωσης με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής αναζητούν πιθανούς επιζώντες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ένας γερανός σήκωσε το κουφάρι του αεροπλάνου, ένα αεροσκάφος των Πακιστανικών Διεθνών Αερογραμμών (PIA), το οποίο είχε αναχωρήσει από την Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν και μετέφερε περίπου 100 επιβαίνοντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανακοίνωση των υπηρεσιών υγείας της επαρχία Σιντ, της οποίας πρωτεύουσα είναι το Καράτσι, ανέφερε ότι εντοπίστηκαν δύο επιζώντες και τουλάχιστον 17 πτώματα έχουν ταυτοποιηθεί.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο από κάμερα ασφαλείας που καταγράφει τις τελευταίες προσπάθειες του πιλότου να προσγειώσει το αεροσκάφος, που κατέληξε τελικά πάνω σε σπίτια:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι έρευνες θα συνεχιστούν «έως ότου ανασυρθούν όλοι οι σοροί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της επαρχίας, που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

«Υπήρχαν 91 επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος» στην πτήση PK8303 «που έχασε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις 14:37» (12:37 ώρα Ελλάδας), δήλωσε ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών (PIA), ο Αμπντουλάχ Χαν.

 

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών, Άρσαντ Μάλικ, το αεροσκάφος ήταν στην «τελική προσέγγιση» στο αεροδρόμιο του Καράτσι όταν συνέβη ένα περιστατικό.

Το αεροσκάφος, που ξεκίνησε πτήσεις το 2004, πετούσε υπό τα χρώματα της PIA από το 2014, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Airbus.

«Το τελευταίο που ακούσαμε από τον πιλότο ήταν ότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα», είπε ο Χαν. «Του είπαν από το αεροδρόμιο ότι και οι δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι και μπορούσε να προσγειωθεί αλλά εκείνος αποφάσισε να κάνει μια στροφή (…) Είναι ένα πολύ τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Σαχ, ο πιλότος είπε ότι «έχασε έναν κινητήρα» και στη συνέχεια έστειλε «σήμα κινδύνου» στον πύργο ελέγχου.

Δείτε βίντεο που δημοσίευσε η DailyMail και φέρεται πως απεικονίζουν τη στιγμή της συντριβής:

 

 

 

Η Αζρα Πέσο, υπουργός Υγείας της επαρχίας Σιντ έκανε λόγο για τρεις επιζήσαντες. Άλλοι αξιωματούχοι της επαρχίας ανέφεραν έναν ή δύο.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ίμραν Χαν δήλωσε «σοκαρισμένος και λυπημένος» από την καταστροφή.

Τουλάχιστον 90 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, ανέφερε την Παρασκευή ο τηλεοπτικός οργανισμός ειδήσεων Bol, επικαλούμενος τον ομοσπονδιακό υπουργό Αεροπορίας, Γκάζλ Σαρβάρ Χαν.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός είπε επίσης ότι πέντε σπίτια και πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της συντριβής.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αρχής πολιτικής αεροπορίας του Πακιστάν, υπήρχαν 91 επιβάτες στο αεροπλάνο. Ανέφερε επίσης ότι υπήρχαν 7 μέλη πληρώματος.

Θρίλερ με αναφορές για τον θάνατο γνωστού μοντέλου στο αεροπορικό δυστύχημα 

Μετά τη συντριβή, προέκυψαν αρκετές αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποστήριζαν πως ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν και η Ζάρα Αμπίντ, μοντέλο πακιστανικής καταγωγής και ανερχόμενο αστέρι της μόδας. 

Ενώ αρκετοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφραζαν τη θλίψη τους για τον χαμό της Ζάρα, άλλοι αμφισβήτησαν τις αναφορές για τον θάνατό της, ενώ υπήρξαν και πληροφορίες που κάνουν λόγο πως το μοντέλο επιβίωσε. 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

~ who is missing trips to the beach? ‍♀️ #ZaraAbid

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zara Abid (@zaraabidofficial) στις

 

Αρχικά, η είδηση μεταδόθηκε στο twitter από τη σχεδιάστρια μόδας Khadijah Shah, σε ανάρτηση που πλέον έχει «κατέβει» και στην οποία αναφερόταν πως η Ζάρα ήταν «υπέροχο κορίτσι που εργαζόταν σκληρά και με επαγγελματισμό». 

Μάλιστα, αίσθηση έχει προκαλέσει η πιο πρόσφατη ανάρτηση του τοπ μόντελ στο Instagram, στην οποία φαίνεται να ποζάρει μέσα σε ένα μικρό αεροσκάφος, γράφοντας: «Πέταξε ψηλά, είναι καλό».

 

 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

 
 
 

~ Fly high, it’s good #ZaraAbid

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zara Abid (@zaraabidofficial) στις

Οι επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν τη νύχτα

Μιλώντας στο Geo News, ο υπουργός πληροφοριών του Σινδ είπε ότι οι προσπάθειες διάσωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη. Είπε επίσης ότι η διοίκηση έχει παράσχει γεννήτριες για να βοηθήσει τους αξιωματούχους να συνεχίσουν τις προσπάθειες διάσωσης τη νύχτα.

 

 

 

 

«Χάσαμε τις μηχανές»

 

Το δυστύχημα σημειώνεται παραμονές της μουσουλμανικής γιορτής του Αΐντ, όταν πολλοί Πακιστανοί ταξιδεύουν για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Το αεροσκάφος έκανε για δεύτερη φορά προσπάθεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Καράτσι. Ο πιλότος είπε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι έχασε ισχύ και από τις δύο μηχανές, σύμφωνα με τον ηχογραφημένο διάλογο που μεταφορτώθηκε στον έγκυρο ιστότοπο παρακολούθησης της αεροπλοΐας liveatc.net.

«Γυρίζουμε πίσω, κύριε, χάσαμε τις μηχανές», ακούγεται να λέει μια ανδρική φωνή. Ο ελεγκτής ελευθερώνει και τους δύο διαδρόμους του αεροδρομίου για την προσγείωση, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα ο ίδιος άνδρας φωνάζει: Mayday! Mayday! Mayday!. Ακολουθεί σιωπή…

«Το τελευταίο που ακούσαμε από τον πιλότο ήταν ότι είχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα», είπε ένας εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας αερομεταφορών, ο Αμπντουλάχ Χαν. «Του είπαν από το αεροδρόμιο ότι και οι δύο διάδρομοι ήταν έτοιμοι και μπορούσε να προσγειωθεί αλλά εκείνος αποφάσισε να κάνει μια στροφή (…) Είναι ένα πολύ τραγικό συμβάν», πρόσθεσε.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι φαίνεται πως δεν κατάφερε να κατεβάσει το σύστημα προσγείωσης κατά την πρώτη απόπειρα, λόγω κάποιας τεχνικής βλάβης. Είναι ωστόσο ακόμη πολύ νωρίς για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος, πρόσθεσε.

Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του δυστυχήματος έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, στρατιώτες και ειδικοί της υπηρεσίας ασφάλειας των αερομεταφορών. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανεύρεση των «μαύρων κουτιών» όπου καταγράφονται τα δεδομένα της πτήσης και οι διάλογοι μεταξύ πιλότων και ελεγκτών. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ήταν από τους πρώτους ηγέτες που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση του Πακιστάν.

Η χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία του Πακιστάν συνέβη το 2010, όταν ένα AirBlue συνετρίβη κοντά στην Ισλαμαμπάντ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 152 άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης