Τουλάχιστον 8 γυναίκες και τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν πλεούμενο με περίπου τριάντα επιβαίνοντες ναυάγησε ενώ προσπαθούσε να κάνει τον διάπλου της Μεσογείου για να φθάσει στο νησάκι Λαμπεντούζα της Ιταλίας, δήλωσε αξιωματούχος των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική.
Η τυνησιακή ακτοφυλακή ανέσυρε τα πτώματα των οκτώ γυναικών και των τριών παιδιών στα ανοικτά των ακτών περιοχής κοντά στη Σφαξ το βράδυ της Κυριακής, σημείωσε η ίδια πηγή.
Η ακτοφυλακή αναζητεί τους υπόλοιπους αγνοούμενους μετανάστες, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Εκπρόσωπος της ακτοφυλακής είχε δηλώσει νωρίτερα χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι διασώθηκαν επτά άνθρωποι, πέντε άνδρες και δύο γυναίκες, κάτι που σημαίνει πως αγνοούνται τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι ακόμη.
Πέρυσι τουλάχιστον 90 αφρικανοί μετανάστες είχαν πνιγεί όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε ενώ προσπαθούσε να φθάσει στις ακτές κάποιας ευρωπαϊκής χώρας αναχωρώντας από τις ακτές της Λιβύης. Επρόκειτο για ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στα τυνησιακά χωρικά ύδατα στα χρονικά.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας ανέφερε επίσης χθες σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ότι απέτρεψε 32 αποπλεύσεις παράτυπων μεταναστών και συνέλαβε 262 ανθρώπους ηλικίας 15 ως 44 ετών.
Στη γειτονική Λιβύη, η ακτοφυλακή αναχαίτισε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 227 μετανάστες που είχαν αναχωρήσει από τη Ζουάρα και τη Ζαουίγια, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, και τους οδήγησε πίσω στο λιβυκό έδαφος, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Από την αρχή της χρονιάς ως τα μέσα Σεπτεμβρίου, 8.581 άνθρωποι εμποδίστηκαν να πλεύσουν προς την Ευρώπη αναχωρώντας από τα τυνησιακά παράλια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στην Τύνιδα. Από αυτούς, 2.104 ήταν αλλοδαποί, κατά την ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ