Διευρύνεται η έρευνα των βελγικών αρχών για το Qatargate καθώς στο κάδρο μπαίνουν για τα καλά οι ευρωβουλευτές Μαρί Αρενά και Αλεσάντρα Μορέτι, οι οποίες αναφέρονται στο ένταλμα σύλληψης του συναδέλφου τους Αντρέα Κοτσολίνο.
Σύμφωνα με το έγγραφο που εξασφάλισε το Politico, η Αρενά και ο και η Μορέτι ήταν μέλη ενός «τετραγώνου» μαζί με τον Κοτσολίνο και τον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά, ο οποίος επίσης συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Η τετράδα, σύμφωνα με το ένταλμα, εκτελούσε τις εντολές του Αντόνιο Παντσέρι.
Το περιεχόμενο του εντάλματος ρίχνει φως στον τρόπο και τον βαθμό διείσδυσης του κυκλώματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι η Αρένα και η Μορέτι ενήργησαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Παντσέρι κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που αφορούσε πιθανό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κατάρ στα τέλη του 2021. Ο Παντσέρι έδωσε οδηγίες, μέσω του πρώην βοηθού του, Τζουζέπε Μερόνι, επιδιώκοντας να επηρεάσει το περιεχόμενο του ψηφίσματος. Το σχέδιο και οι ταυτότητες των μελών του «τετραγώνου» αποκαλύφθηκαν σε μηνύματα που έστειλε ο Μερόνι στον Παντσέρι. «Το θέμα του Κατάρ λύθηκε» του έγραψε σε ένα από αυτά. Μετά τη συνάντηση, ο Παντσέρι ενημερώθηκε για όσα ειπώθηκαν από την Αρένα και από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, τον σύντροφο της Εύας Καϊλή. «Μπορώ μόνο να πω ότι ήταν μια νόμιμη ανταλλαγή πληροφοριών, ως μέρος της τακτικής κοινοβουλευτικής πολιτικής δραστηριότητας», είπε ο Μερόνι απαντώντας σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.
H Μορέτι αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της. «Δεν ακολούθησα ποτέ τις οδηγίες του κ. Παντσέρι στην πολιτική μου δραστηριότητα, δεν έχει συζητηθεί κανένα ψήφισμα τον Δεκέμβριο του 2021» δήλωσε όταν κλήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο του εντάλματος. Η Αρενά δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ωστόσο για καμία από τις δύο δεν υπάρχει αίτημα άρσης της ασυλίας τους.
Το Μαρόκο στο κάδρο
Το ένταλμα υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του Μαρόκου στο Qatargate. Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια συνομιλία που υπεκλάπη, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι συζήτησαν για την προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου με την τοποθέτηση είτε του Κοτσολίνο είτε της Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά τη χρήση του spyware Pegasus για να χακάρει τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Το Μαρόκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ενδέχεται να χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο spyware για να χακάρει την ισπανική κυβέρνηση. Και ο Κοτσολίνο και η Καϊλή έγιναν μέλη αυτής της επιτροπής.
Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας υπέρ του Μαρόκου ο Τζόρτζι κατάφερε να εμποδίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκδώσει κείμενο που ήταν δυσμενές για το Μαρόκο και ενημέρωσε σχετικά τον Παντσέρι.
Στο ένταλμα κατονομάζονται δύο Μαροκινοί: ο κατάσκοπος Μοχάμεντ Μπελαρέχ, με την κωδική ονομασία M118, ο οποίος είναι γνωστός στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας και ο Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο πρέσβης της χώρας στην Βαρσοβία.
Σύμφωνα με το ένταλμα, ο Ατμούν «έπαιξε σημαντικό ρόλο» στην υπόθεση μοιράζοντας μετρητά, ενώ πιστεύεται ότι συνεργάστηκε «στενά» με τη μαροκινή υπηρεσία πληροφοριών.
Σύνδεση με τη Δυτική Σαχάρα
Σύμφωνα με το ένταλμα, το Μαρόκο προσπάθησε επίσης να επηρεάσει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αμφιλεγόμενο ζήτημα της Δυτικής Σαχάρας. Το συγκεκριμένο έδαφος είναι πρώην ισπανική αποικία που για δεκαετίες διεκδικείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από ένα αντάρτικο κίνημα ανεξαρτησίας.
Η Ισπανία, η οποία είχε παραμείνει για πολύ καιρό ουδέτερη, πήρε θέση πέρυσι, υποστηρίζοντας το σχέδιο του Ραμπάτ για περιορισμένη αυτονομία για τη Δυτική Σαχάρα υπό τη μαροκινή κυριαρχία. Η κίνηση ακολούθησε ένα χρόνο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, αφότου επιτράπηκε σε έναν από τους ηγέτες του κινήματος των ανταρτών να ταξιδέψει σε ισπανικό νοσοκομείο για θεραπεία.
Το ένταλμα σύλληψης λέει ότι ο Κοτσολίνο έκανε δημόσια δήλωση μετά από αίτημα του Ατμούν και του Παντσέρι τον Μάρτιο του 2022, υποστηρίζοντας την αλλαγή της στάσης της Ισπανίας για την Δυτική Σαχάρα.