Τούρκος επιχειρηματίας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε στο βρετανικό BBC πως ο Τούρκος ο οποίος καταζητείται στην Ουτρέχτη ως βασικός ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο τραμ είχε πολεμήσει στο παρελθόν στην Τσετσενία κατά των Ρώσων. Ο ίδιος επιχειρηματίας ο οποίος διαμένει στην ολλανδική πόλη πρόσθεσε πως πριν από λίγα χρόνια ο Γκοκμάν Τανίς, 37 ετών, είχε προσαχθεί και ανακριθεί για σχέσεις με τον ISIS, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος.

Η μαρτυρία αυτή του Τούρκου επιχειρηματία έρχεται να προσθέσει ψηφίδες για την προσωπικότητα του βασικού υπόπτου για την επίθεση στο τραμ το πρωί της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκοκμάν Τανίς συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές νωρίς το βράδυ της ίδιας μέρας μετά από επιχείρηση των ολλανδικών ειδικών δυνάμεων σε διαμέρισμα όπου είχε καταφύγει. 

«Ο βασικός ύποπτος συνελήφθη» έγραψε η δημοτική αρχή της Ουτρέχτης σε ένα tweet. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ο 37χρονος Τούρκος είχε ποινικό μητρώο. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ο εισαγγελέας Ρούτγκερ Γιούκεν είπε ότι ο Τανίς είχε στο παρελθόν συλληφθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βίντεο από το σημείο της σύλληψης του δράστη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Στην Τουρκία το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού είχε επιχειρήσει στο μεταξύ να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις πως ένας Τούρκος στην καταγωγή είναι υπεύθυνος για τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδοντας την είδηση πως ο Γκοκμάν Τανίς  πραγματοποίησε την εγκληματική του πράξη για λόγους οικογενειακούς, και πως στόχος του ήταν μια συγγενής του, και στη συνέχεια όσοι επιχείρησαν να τη σώσουν από τα χέρια του. Αδιευκρίνιστη παραμένει η πληροφορία αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος κατέθεσε πως οι δράστες ήταν περισσότεροι του ενός, ίσως τέσσερις, οι οποίου κραύγαζαν «Αλλαχου ακμπάρ» τη στιγμή της επίθεσης στο τραμ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Ο μέχρι τώρα απολογισμός που ανακοίνωσε η αστυνομία της Ουτρέχτης είναι 3 νεκροί και 5 τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. 

Τι δήλωσε ο πατέρας του

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου δήλωσε σήμερα ότι θέλει να “τιμωρηθεί” ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεση.

“Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί”, είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς, πατέρας του Γκιοκμέν Τανίς τον οποίο αναζητά η ολλανδική αστυνομία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η οικογένεια του Τανίς κατάγεται από το Γιοζγκάτ, στην κεντρική Τουρκία.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκιοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

“Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008”, συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. “Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα”, κατέληξε.

Το χρονικό

Νωρίς το απόγευμα έγινε γνωστή επιχείρηση ειδικών δυνάμεων σε συνοικία της Ουτρέχτης για τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την εξουδετέρωση ενός ατόμου τουρκικής καταγωγής που ονομάζεται Γκοκμάν Τανίς 37 ετών, που φέρεται να είναι ο κύριος δράστης της επίθεσης.

 

Το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι RTV Utrecht μετέδωσε ότι ο Τανίς έχει μακρά προϊστορία με τον νόμο, τόσο για μικρά όσο και για σοβαρά αδικήματα. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα επεισόδιο με πυροβολισμούς το 2013. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιόοστ Λάνσαγκε απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τάνις έχει βαρύ ποινικό μητρώο.

Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης

Μιλώντας σε τοπικά Μέσα ένας άνδρας που φερεται να είναι αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως άκουσε ταυτόχρονα πολλούς πυροβολισμούς, πως οι δράστες είναι τέσσερις και πως διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο  Renault Clio χρώματος κόκκινου, το οποίο όντως ανεβρέθη από την αστυνομία λίγη ώρα μετά από την επίθεση. Κατά τον ίδιο αυτόπτη μαρτυρα οι τέσσερις δράστες φώναζαν «Αλλαχού Ακμπάρ» την ώρα της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η Ολλανδία δεν θα υποκύψει στη μισαλλοδοξία.

«Μια τρομοκρατική ενέργεια συνιστά επίθεση εναντίον του πολιτισμού μας, εναντίον της κοινωνίας μας που προάγει την ανεκτικότητα κι είναι ανοικτή προς όλους. Δεν υπάρχει παρά μονάχα μία απάντηση, κι αυτή είναι το Κράτος Δικαίου και η Δημοκρατία μας να είναι ισχυρότερα από τον φανατισμό και τη βία», υπογράμμισε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

 

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την αποτρόπαια σφαγή μουσουλμάνων σε τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται άμεσα αλλά δεν διαφεύγει την προσοχή των αναλυτών πως ενδεχομένως υπάρχει σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος αίματος μεταξύ της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας και της λευκής τρομοκρατίας, όπως η τραγωδία στη Νεα Ζηλανδία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης