Ο Ντομινίκ Κάμινγκς, o οποίος επιλέχτηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για ανώτερος πολιτικός σύμβουλός του, δεν είναι άγνωστος στην πολιτική αρένα. Πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, αμφιλεγόμενη και μάλλον πολωτική προσωπικότητα στους κόλπους των Τόρις, ο Κάμινγκς κατηγορήθηκε νωρίτερα φέτος για περιφρόνηση προς το κοινοβούλιο όταν αγνόησε την κλήση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνούσε τα θέμα των «fake news» στο δημοψήφισμα για το Brexit.
O βασικός αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας «Vote Leave» υπέρ του Brexit βγήκε στη συνέχεια οικειοθελώς από το κάδρο των εξελίξεων και υποστήριξε ότι το Brexit εξελίσσεται σε «καταστροφή». Αποκήρυξε μάλιστα το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 ως «χαζή ιδέα» και υποστήριξε ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ήταν «λάθος» ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και προβλέποντας ότι στο μέλλον ίσως γίνουν και «εξεταστικές» για τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Σήμερα όμως αναλαμβάνει την θέση που του πρότεινε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας και δεσμεύεται να συμβάλλει στην έξοδο από το μπλοκ με κάθε κόστος.
Τα έργα και ημέρες του 47χρονου μάλιστα αποτέλεσαν ήδη το θέμα μιας τηλεταινίας που έκανε πρεμιέρα στο ΗΒΟ τον περασμένο Ιανουάριο στην οποία τον Mr. Brexit υποδύεται ο γνωστός από την ταινία Σέρλοκ Χόλμς Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.
«Ψυχοπαθής καριέρας»
Ο άνθρωπος τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε κάποτε «ψυχοπαθή καριέρας» δεν είναι ο τυπικός πολιτικός σύμβουλος. Μετράει πολλούς εχθρούς κυρίως εξαιτίας της βιτριολικής του προσέγγισης στον πολιτικό διάλογο. Εξάλλου, ο Κάμινγκς παρομοιάζεται με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Ντομινίκ Κάμινγκς είναι ο ορισμός του διαλυτικού στοιχείου–είναι στρατηγικά ανυποχώρητος και ιδεολογικά εικονοκλαστικός», λέει ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος αναφέρεται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του του 2011 «Το Συντηρητικό Κόμμα: από την Θάτσερ στον Κάμερον».
«Δημόσιοι υπάλληλοι και κομματικοί αχυράνθρωποι είναι πολύ πιθανό να ενοχληθούν από τον σύμβουλό του αλλά για τον Τζόνσον αυτό αξίζει τον κόπο αν μπορεί να τον κρατήσει στην εξουσία και να μας βγάλει από την ΕΕ».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν τον διορισμό του Κάμινγκς σημειώνοντας ότι κατηγορήθηκε νωρίτερα τον Μάρτιο για περιφρόνηση προς το κοινοβούλιο.
Και εκείνος, με το χαρακτηριστικό του στυλ, πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι όσοι τον κατηγορούν «ενδιαφέρονται περισσότερο να τραβήξουν την προσοχή παρά να μάθουν την αλήθεια».
Στο προσωπικό του μπλογκ, όπου αναρτά τα πάντα–από πολιτικού περιεχομένου ονειροπολήσεις μέχρι μακροσκελείς συνθήκες–ο Κάμινγκς έγραψε τον περασμένο μήνα ότι η παρούσα κατάσταση στη χώρα που πυροδοτήθηκε από το Brexit είναι «μια κρίση που συμβαίνει κάθε 50 ή 100 χρόνια» και θα πρέπει να αξιοποιηθεί.
«Τέτοιου είδους κρίσεις είναι συχνά και ευκαιρίες που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί για να αλλάξει τα πράγματα που συνήθως δεν αλλάζουν», έγραψε ο Κάμινγκς.
«Εμείς εναντίον εκείνων»
Γεννημένος στο Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας με πατέρα διευθυντή έργου σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου και μητέρα δασκάλα ειδικής αγωγής, ο Κάμινγκς φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο της περιοχής του προτού εισαχθεί στο ελιτίστικο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ρωσόφιλος και λάτρης του Ντοστογιέφσκι φέρεται ότι μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο πήγε στη Ρωσία και βοήθησε να στηθεί μια αεροπορική εταιρεία την δεκαετία του 90′ που όμως απέτυχε.
Επιστρέφοντας στη Βρετανία ξεκίνησε να εμπλέκεται στην πολιτική ως επικεφαλής πολλών εκστρατειών, περιλαμβανομένης εκείνης κατά της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη.
Έγινε διευθυντής στρατηγικής του Συντηρητικού Κόμματος το 2002 αλλά παραιτήθηκε έπειτα από οκτώ μήνες χαρακτηρίζοντας «ανίκανο» τον τότε αρχηγό του κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Αργότερα ορίστηκε ειδικός σύμβουλος στον τότε υπουργό Παιδείας Μάικλ Γκόουβ–στη συνέχεια έναν από τους πιο ένθερμους οπαδούς της εξόδου από την ΕΕ– αφήνοντας ιστορία με την τακτική που ακολούθησε στο υπουργείο–«’εμείς εναντίον εκείνων» -σε σχέση με την υπόλοιπη κυβέρνηση.
Λέγεται ότι περιφρονεί το απολιτικό βρετανικό δημόσιο, το οποίο θεωρεί τροχοπέδη στην καινοτομία.
«Αναμένεται μια ξέφρενη και απρόβλεπτη κούρσα»
Έπειτα από μια περίοδο αδράνειας ο Κάμινγκς επιλέχτηκε να ηγηθεί της εκστρατείας για το δημοψήφισμα του Brexit.
Η νίκη του ”Όχι” του χάρισε την φήμη του πολιτικού αντικομφορμιστή που μπορεί να τα καταφέρει κόντρα σε κάθε πρόβλεψη.
Η καμπάνια που πραγματοποίησε βασίστηκε στα δεδομένα τα οποία προωθούνταν με ταχύτατους ρυθμούς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεωρήθηκε ότι το μήνυμα έφτανε στους ψηφοφόρους, για τους οποίους κατά κανόνα αδιαφορούσαν τα μεγάλα κόμματα της χώρας.
Θαυμαστής του Ότο φον Μπίσμαρκ– του Πρώσου πολιτικού που το 1871 ίδρυσε τη Γερμανική Αυτοκρατορία και διετέλεσε ο πρώτος καγκελάριός της για 19 χρόνια–και του αμερικανού πιλότου μαχητικών αεροσκαφών Τζον Μπόιντ, ο Κάμινγκς φαίνεται να δανείζεται την βασική φιλοσοφία του τελευταίου με το να επιχειρεί να προκαλέσει σύγχυση στον αντίπαλο καταρρίπτοντας τα προγνωστικά.
Ο Τζόνσον προχώρησε σε έναν αναπάντεχο ανασχηματισμό πριν από λίγες ημέρες ενώ ως προς το Brexit εξέπληξε τους πολιτικούς αναλυτές μη κάνοντας σχέδια για επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο εγγύς μέλλον, επιμένοντας αντίθετα ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει πρώτα να συμβιβαστούν. Οι γνωρίζοντες λένε ότι όλες οι κινήσεις αυτές φέρουν την σφραγίδα του Κάμινγκς.
Στις πρόσφατες φωτογραφίες του Μπόρις Τζόνσον να εισέρχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Κάμινγκς ξεχωρίζει γιατί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους που διακρίνονται στις φωτογραφίες με κοστούμι, εκείνος φοράει τζιν παντελόνι και T-shirt.
Ο Ντέμιαν ΜακΜπράιντ, που διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν, σχολιάζοντας τις μέχρι τώρα κινήσεις του Κάμινγκς είπε: «Όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια ξέφρενη και απρόβλεπτη κούρσα».