Βρισκόμαστε ήδη στην πέμπτη ημέρα πολέμου στην καρδιά της Ανατολικής Ευρώπης και οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως έχουν «σκαλώσει» όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα το οποίο θεωρητικά είχε στο μυαλό της η Μόσχα.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ έχει ξεκινήσει η συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών διπλωματών στη συνοριακή πόλη της Λευκορωσίας Γκόμελ, και οι δύο πλευρές αφήνουν να εννοηθεί πως έχουν τοποθετήσει πολύ χαμηλά τον πήχυ των προσδοκιών.  

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κτήριο στο οποίο θα γίνει η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας πως οι κάτοικοι του Κιέβου μπορούν με ασφάλεια να εγκαταλείψουν την πόλη. Αν αυτό δεν αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, τότε η ανακοίνωση αυτή κρύβει μια τεράστια απειλή, αφού επί της ουσίας προαναγγέλλει ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των Ρώσων μέσα στον πυκνό αστικό ιστό της ιστορικής πόλης.

Η ουκρανική αστυνομία συλλαμβάνει τους επιβάτες ύποπτου αυτοκινήτου σε κεντρική λεωφόρο του Κιέβου. - Πηγή φωτογραφίας: Lauren Van Der Stockt για την "Le Monde", Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή που θα επηρεάσει τις μελλοντικές εξελίξεις παγκοσμίως είναι αφενός η επιστροφή στις χειρότερες στιγμές του Ψυχρού Πολέμου και, αφετέρου, η πρωτοφανής για τα ευρωπαϊκά χρονικά απόφαση της ΕΕ να προμηθευτεί, να πληρώσει και να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία, στο όνομά της.

Πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας, η οποία σε έναν μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα προαναγγέλλει τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού υψηλών προδιαγραφών. Σε αυτή την προοπτική και η, πρωτοφανής για τα  μεταπολεμικά δεδομένα, απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός πραγματικού γερμανικού στρατού με επιθετικές ικανότητες, ο οποίος προγραμματίζεται, παράλληλα με τον στρατό της Γαλλίας, να συναποτελέσει την αιχμή του δόρατος του υπό εκκόλαψη ευρωπαϊκού στρατού. Πρόκειται για ζητήματα τα οποία μέχρι πριν από δύο εβδομάδες κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα ετίθεντο επί τάπητος.

Σε αυτό το κλίμα, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να ελέγξει το συντομότερο δυνατόν το μέτωπο της Μαύρης Θάλασσας και το μέτωπο του Χάρκοβο, όπου οι μάχες διεξάγονται και μέσα σε πόλεις.

Εν τω μεταξύ, ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να βασιστούν, εκτός από τις δικές τους δυνάμεις, και στη βοήθεια πολιτών άλλων χωρών που θα θελήσουν να πολεμήσουν εθελοντικά, όπως ζήτησε ο Ζελένσκι. Η Βρετανία και η Λετονία άνοιξαν ήδη την πόρτα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, δήλωσε πως οι Βρετανοί που επιθυμούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία έχουν την «απόλυτη υποστήριξή» της, ενώ νωρίς το πρωί της Δευτέρας το Κοινοβούλιο της Λετονίας ψήφισε ομόφωνα να επιτραπεί στους πολίτες της να πολεμήσουν στην Ουκρανία αν προτίθενται. «Οι πολίτες μας που θέλουν να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να πάνε εθελοντές να υπηρετήσουν εκεί για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της και την κοινή μας ασφάλεια θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν», δήλωσε ο Γιούρις Ρανκάνις, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας, Εσωτερικών Υποθέσεων και Πρόληψης της Διαφθοράς, η οποία κατήρτισε τον νόμο.

Κι όλα αυτά ενώ η νέα εβδομάδα και το άνοιγμα των αγορών επιφυλάσσουν μια σειρά πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων για τον Πούτιν. Το πρωί της Δευτέρας το ρούβλι χάνει το 40% της αξίας του, πέφτοντας στα 112 ανά δολάριο ΗΠΑ, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το βασικό επιτόκιο της χώρας αυξάνεται από το 9,5% στο 20%. Σε αυτό το κλίμα κρίθηκε προς το παρόν αδύνατο το πρωινό άνοιγμα του χρηματιστηρίου, το οποίο αναπρογραμματίστηκε για το μεσημέρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης