Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ζωής τηλεοπτικής δημοσιογράφου καθώς και του δικτύου για το οποίο εργάζεται, μετά τις απειλές που διατυπώθηκαν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και εικονίζει άνδρα με καλυμμένο το πρόσωπο, πλαισιωμένο από μασκοφόρους, βαριά οπλισμένους κακοποιούς, που παρουσιάζεται ως ο ηγέτης ενός από τα ισχυρότερα καρτέλ των ναρκωτικών στη χώρα.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης που δέχονται απειλές», διαβεβαίωσε μέσω Twitter ο Χεσούς Ραμίρες, εκπρόσωπος του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δημοκρατικές ελευθερίες πρέπει να είναι εγγυημένες, όπως και το δικαίωμα στην ενημέρωση», πρόσθεσε.

Στο βίντεο, ο άνδρας, που δηλώνει ότι είναι ο Ρουμπέν Οσεγκέρα, ο αρχηγός του καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος που συγκαταλέγεται στις ισχυρότερες στο Μεξικό, απειλεί το τηλεοπτικό δίκτυο Milenio και προσωπικά την Ασουσένα Ουρέστι, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια.

Ο αρχικακοποιός απαιτεί μεταξύ άλλων η κάλυψη της σύγκρουσης της συμμορίας του με αντίπαλες στην πολιτεία Μιτσοακάν να είναι «δίκαιη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιογράφος δεν έχει εκφραστεί.

Οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας όμως καταδίκασαν τις απειλές και αξίωσαν οι Αρχές να προστατεύσουν την κυρία Ουρέστι.

«Αυτή η επανειλημμένη πρακτική, να απειλούνται δημόσια μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, χωρίς καμιά ντροπή και χωρίς κανέναν φόβο, είναι πολύ σοβαρή, σημαίνει ότι οι συμμορίες αυτές νιώθουν δυνατότερες μπροστά στην παθητικότητα του κράτους», προειδοποίησε η Μπαλμπίνα Φλόρες, η αντιπρόσωπος στο Μεξικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων που μπαίνουν στο στόχαστρο συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, τονίζοντας ότι οι ανταποκριτές σε περιοχές όπου εκτυλίσσονται συγκρούσεις ανάμεσα στα καρτέλ είναι πιο ευάλωτοι.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Έκτορ δε Μαουλεόν, που έχει δημοσιεύσει έρευνες και βιβλία για το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών, τόνισε μέσω Twitter ότι η απειλή σε βάρος της κυρίας Ουρέστι είναι «πολύ ανησυχητική» και «δεν μπορεί να περάσει έτσι».

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Πάνω από εκατό δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί εκεί από το 2000, σύμφωνα με τους αριθμούς της μεξικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μόνο φέτος, έχουν χάσει τη ζωή τους τρεις δημοσιογράφοι. Η πιο πρόσφατη δολοφονία, αυτή του Ρικάρδο Λόπες, που είχε καταγγείλει πως δεχόταν απειλές στην πολιτεία Σονόρα (βόρεια), διαπράχθηκε την 22η Ιουλίου.

Το 2020 δολοφονήθηκαν οκτώ δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την RSF.

Πάνω από το 90% των δολοφονιών δημοσιογράφων στο Μεξικό μένει ατιμώρητο, καταγγέλλουν οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας.

Πηγή φωτογραφίας: radioformula.com.mx

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης