Μετά την καθαρή ήττα του στις εκλογές της Κυριακής, ο απερχόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως παραιτείται από τη θέση του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), έπειτα από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της παράταξής του στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα.
Η επιτροπή όρισε τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του DPS, τον Ντάνιελ Ζίβκοβιτς, μεταβατικό ηγέτη της παράταξης.
Σκοπός είναι «να συμπεριφερθούμε ως ώριμο πολιτικό κόμμα», συνόψισε ο κ. Τζουκάνοβιτς, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης. Εξήγησε πως αποφάσισε να αποχωρήσει για να μην προκαλέσει πρόβλημα στην παράταξη μετά την ήττα του, διαβεβαιώνοντας πως θα παραμείνει μέλος του DPS και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τους σκοπούς και τις αξίες του.
Ο κ. Τζουκάνοβιτς, 61 ετών, πολιτικός που ήρθε σε ρήξη με το Βελιγράδι και εργάστηκε για την ένταξή της στο NATO και στην ΕΕ, ηττήθηκε την Κυριακή από τον οικονομολόγο και νέο πολιτικό Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, που αν και ηγέτης του κινήματος «Ευρώπη Τώρα», υποστηρίχθηκε από το φιλοσερβικό στρατόπεδο.
Ο κ. Μιλάτοβιτς, 36 ετών, επικράτησε συγκεντρώνοντας το 59% των ψήφων, ενώ ο κ. Τζουκάνοβιτς περιορίστηκε στο 41%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εφορευτική επιτροπή χθες Πέμπτη κι επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν ήδη το βράδυ των εκλογών.
Ο κ. Τζουκάνοβιτς ήταν απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στην πολιτική σκηνή του Μαυροβουνίου για τρεις δεκαετίες. Πήρε στα χέρια του το τιμόνι της χώρας το 1991, στα 29 του, με την υποστήριξη του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Βελιγραδίου, του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, καθώς ξεκινούσαν οι αιματηρές συρράξεις που θα κομμάτιαζαν την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία.
Στο μέτρο που η Σερβία μετατρεπόταν από τη Δύση σε παρία σε διεθνές επίπεδο, πήρε τις αποστάσεις του. Προσέγγισε τη Δύση, ήρθε σε ρήξη με το Βελιγράδι, εξασφάλισε την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου στο δημοψήφισμα του 2006. Η χώρα εντάχθηκε στο NATO το 2017, έγινε υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, βγήκε από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Ωστόσο αντίπαλοί του τον κατηγορούν προσωπικά για το πελατειακό σύστημα, την ευνοιοκρατία, τη γενικευμένη διαφθορά — ακόμα και για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει όλες αυτές τις κατηγορίες.
Το κόμμα του έχασε τις εκλογές τον Αύγουστο του 2020 και παραμένει στην αντιπολίτευση έκτοτε. Στην Ποντγκόριτσα επικρατεί πολιτικό αδιέξοδο εδώ και μήνες, με την κυβέρνηση απλά να χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις.
Πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη μικρή χώρα που βρέχεται από την Αδριατική την 11η Ιουνίου.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητέ