Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 39 τραυματίστηκαν χθες Κυριακή στη βομβιστική επίθεση εναντίον εκκλησίας των ευαγγελικών σε βορειοανατολικό τομέα της ΛΔ Κονγκό, την οποία οι αρχές απέδωσαν σε οργάνωση προσκείμενη στο Ισλαμικό Κράτος.
Η «τρομοκρατική ενέργεια» διαπράχθηκε σε εκκλησία ευαγγελικών στην Κασιντί, πόλη στα σύνορα με την Ουγκάντα, στην κονγκολέζικη επαρχία Βόρειο Κίβου, εξήγησε εκπρόσωπος του στρατού.
Έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 39 τραυματίες και για σύλληψη υπόπτου για την επίθεση, υπηκόου Κένυας, διευκρινίζοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της στρατιωτικής αποστολής της Ουγκάντας στη ΛΔ Κονγκό μίλησε για 16 νεκρούς και 20 τραυματίες.
«Οι δράστες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια βόμβα για να διαπράξουν την επίθεση και υποψιαζόμαστε ότι πίσω από αυτή είναι η ADF (σ.σ. Allied Democratic Forces, ‘Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις’)», πρόσθεσε.
Μέσω Twitter το υπουργείο Επικοινωνίας της ΛΔ Κονγκό έκανε επίσης λόγο για «βομβιστική επίθεση που καταφανώς διαπράχθηκε από τους τρομοκράτες της ADF».
Χθες βράδυ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της εκκλησία, που είχε «σχεδόν 20» νεκρούς, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που επικαλέστηκε το κέντρο μελετών SITE Intelligence Group, που παρακολουθεί συστηματικά τη τζιχαντιστική δραστηριότητα στο διαδίκτυο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τρόπο τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των θυμάτων.
Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις είναι οργάνωση που ιδρύθηκε στην Ουγκάντα, όμως δρα κυρίως στη ΛΔ Κονγκό εδώ και 25 χρόνια και έχει ορκιστεί πίστη στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Δρα κύριο λόγο στις επαρχίες Βόρειου Κίβου και Ιτούρι.
Η ADF συγκαταλέγεται στις πιο φονικές από τις περίπου 120 ένοπλες οργανώσεις που είναι παρούσες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, αρκετές από τις οποίες είναι κληρονομιά περιφερειακών συρράξεων.
Οι οργανώσεις αυτές επιδιώκουν να ελέγξουν εδάφη των φυλών τους ή να εκμεταλλευτούν πόρους του πλούσιου υπεδάφους της περιοχής, συχνά με ενθάρρυνση και χρηματοδότηση από γειτονικά κράτη.
Η προεδρία της ΛΔ Κονγκό καταδίκασε τη χθεσινή επίθεση, όπως και η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. Μέσω Twitter, η πρεσβεία της Γαλλίας εξέφρασε «φρίκη».
Διάκος της εκκλησίας των ευαγγελικών στην Κασιντί είπε πως είχαν συγκεντρωθεί πιστοί ενόψει της τέλεσης μιας βάπτισης όταν έγινε η έκρηξη, που ακρωτηρίασε πολλούς από τους παρόντες.
Η ADF, που κατηγορείται πως έχει σφαγιάσει χιλιάδες άμαχους στη ΛΔ Κονγκό και έχει διαπράξει βομβιστικές ενέργειες στην Ουγκάντα, εντάχθηκε το 2021 από τις ΗΠΑ στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων» που καταρτίζουν, λόγω της σύνδεσής της με το ΙΚ.
Την ίδια χρονιά, το 2021, άρχισε κοινή στρατιωτική επιχείρηση της ΛΔ Κονγκό και της Ουγκάντας στην επικράτεια της πρώτης εναντίον της ADF. Όμως οι επιθέσεις της συνεχίστηκαν.
Η ADF «συνέχισε τη γεωγραφική επέκτασή της» στη ΛΔ Κονγκό, σκοτώνοντας από τον Απρίλιο του 2022 «τουλάχιστον 370 άμαχους», σύμφωνα με έκθεση ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη χώρα με ημερομηνία 16η Δεκεμβρίου. Ακόμη, απήγαγε «374 ανθρώπους», «λεηλάτησε και πυρπόλησε εκατοντάδες σπίτια και λεηλάτησε και κατέστρεψε κέντρα υγείας, κυρίως αναζητώντας ιατρικές προμήθειες».
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΗΕ η οργάνωση πλέον επιλέγει «πολύ πιο ορατές και πιο φονικές ενέργειες» χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε πόλεις.
Τον Απρίλιο του 2022 για παράδειγμα γυναίκα που φόραγε γιλέκο με εκρηκτικά διέπραξε επίθεση καμικάζι σε μπαρ στην Γκόμα, την πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 16.
Από τον Μάιο του 2021 οι επαρχίες Βόρειο Κίβου και Ιτούρι έχουν κηρυχθεί σε «κατάσταση πολιορκίας» από τον πρόεδρο της ΛΔ Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασχεθεί η βία, με στρατιωτικούς να αντικαθιστούν τους πολιτικούς αξιωματούχος. Όμως το μέτρο εξαίρεσης δεν σταμάτησε τις επιθέσεις.
Μέσα σε μια εβδομάδα, τουλάχιστον 60 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Ιτούρι.
Την Τετάρτη, «οκτώ άμαχοι (…) δολοφονήθηκαν από αντάρτες της ADF» στην περιοχή Ιρούμου, σύμφωνα με τον Ντιεντονέ Λοσά, συντονιστή οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ιτούρι.
Τα υπόλοιπα θύματα σκοτώθηκαν σε επιθέσεις αποδιδόμενος στην οργάνωση CODECO (σ.σ. Coopérative pour le développement du Congo, «Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό»), παραστρατιωτική ομάδα με χιλιάδες μαχητές, που λέει ότι προστατεύει τη φυλή Λέντου, που είναι αντιμέτωπη με τη φυλή Χέμα και με τον εθνικό στρατό.
Ο κ. Λοσά στηλίτευσε το ότι οι δυνάμεις του στρατού της ΛΔ Κονγκό έχουν «μειωθεί» το τελευταίο διάστημα στην Ιτούρι, καθώς μονάδες «μετατέθηκαν» νοτιότερα, στο Βόρειο Κίβου, για να «πολεμήσουν το M23», κίνημα των Τούτσι που υποστηρίζεται, σύμφωνα με την Κινσάσα, από τη Ρουάντα.