Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Παρασκευή στην Κάλι στη διάρκεια διαδηλώσεων, ανακοίνωσαν οι Αρχές, καθώς έκλεισε ένας μήνας από τον κοινωνικό ξεσηκωμό στην Κολομβία.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο και για τέταρτο νεκρό, κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τρεις άνθρωποι δυστυχώς είναι νεκροί», δήλωσε ο δήμαρχος της Κάλι, ο Χόρχε Ιβάν Οσπίνα, σημειώνοντας ότι ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει δρόμο και πολίτες «που ήθελαν να περάσουν».

Με τους τρεις νέους θανάτους, ο απολογισμός των θυμάτων των επεισοδίων του τελευταίου μήνα αυξήθηκε σε τουλάχιστον 49 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 2 αστυνομικών, με βάση τις ανακοινώσεις των Αρχών. Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ 123 αγνοούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε γίνει νέο κάλεσμα για διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα χθες Παρασκευή, ημέρα που συμπληρωνόταν ένας μήνας από την έναρξη των κινητοποιήσεων, την 28η Απριλίου, αρχικά εναντίον του νομοσχεδίου για τη φορολογική μεταρρύθμιση –εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα–, με το οποίο η κυβέρνηση του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε επιδίωκε να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλμπέρτο Καρασκίγια υπέβαλε την παραίτησή του.

Η άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση στην Κολομβία έχει παραλύσει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της χώρας. Έχουν στηθεί οδοφράγματα σε οδικούς άξονες που προκαλούν ελλείψεις και έχουν απελπίσει μερίδα του πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζεται ένας άνθρωπος να κείτεται σε μια λίμνη αίματος κι ένας ένοπλος ο οποίος λιντσάρεται από διαδηλωτές σε οδόφραγμα.

«Ένας διαπληκτισμός οδήγησε σε αυτή την τρελή κατάσταση του θανάτου και της οδύνης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να γίνονται τέτοια πράγματα στην Κάλι. Δεν μπορούμε να υποκύπτουμε στον πειρασμό της βίας και του θανάτου», έκρινε ο κ. Οσπίνα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε χθες Παρασκευή «την ανησυχία του» και «τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών» στην Κολομβία, σημειώνοντας πως είναι «αναμφισβήτητο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά» έπειτα από συνάντηση με την Μάρτα Λουσία Ραμίρες, την Κολομβιανή αντιπρόεδρο και πλέον νέα ομόλογό του, που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.

Την Τρίτη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας σε συγκρούσεις με δυνάμεις επιβολής της τάξης. Το βράδυ της Τετάρτης, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας ξέσπασαν τα νιοστά επεισόδια και τραυματίστηκαν 25 πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εθνική Απεργιακή Επιτροπή έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, παρότι τα δυο μέρη διαβεβαίωναν πως είχαν καταλήξει σε «προσύμφωνο». Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων κατηγόρησαν προχθές Πέμπτη την κυβέρνηση πως μοιάζει να θέλει να πάρει πίσω δεσμεύσεις της και κωλυσιεργεί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ανέφερε πως δεν υπογράφει το προσύμφωνο διότι κάποιοι από τους οργανωτές των κινητοποιήσεων δεν καταδικάζουν τους αποκλεισμούς δρόμων, χαρακτηρίζοντας το ζήτημα αδιαπραγμάτευτο και αναγγέλλοντας πως οι συνομιλίες θα επαναληφθούν αύριο Κυριακή.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων έχουν κοστίσει στην οικονομία της Κολομβίας περίπου 2,7 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ, έχουν προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων και άλλων ειδών, έχουν αυξήσει τις τιμές, προκαλούν προβλήματα στο κυριότερο λιμάνι της χώρας και σε εκατοντάδες εταιρείες.

«Είχαμε ήδη καταλήξει» στο προσύμφωνο και «το μόνο που λείπει είναι η υπογραφή του προέδρου για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις», αντέτεινε ο Φρανσίσκο Μαλτές, πρόεδρος του συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CUT.

Μετά την απόσυρση του σχεδίου νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις προβάλλουν άλλα αιτήματα: να υπάρξει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τους νέους, να δοθεί τέλος στη βία της αστυνομίας, να υπάρξει καλύτερη παιδεία, να ενισχυθεί το σύστημα υγείας…

«Ωσότου η κυβέρνηση να μας ακούσει, πρέπει να μείνουμε στον δρόμο», είπε ο Αλεχάντρο Φράνκο, φοιτητής, 23 ετών, στη διάρκεια διαδήλωσης στην Μπογκοτά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης