Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο καταδίκασε τη «χιονοστιβάδα του μίσους» εναντίον της εθελόντριας εργαζόμενης σε οργάνωση αρωγής Σίλβιας Ρομάνο, που επέστρεψε στην πατρίδα της την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από την ομηρία της για ενάμιση χρόνο.
Η νέα πιστεύεται πως απήχθη από ισλαμιστές τρομοκράτες στη νοτιοανατολική Κένυα τον Νοέμβριο του 2018. Μπόρεσε να επιστρέψει στην Ιταλία την περασμένη Κυριακή, έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μήνες.
Όταν έφθασε αεροπορικώς στη Ρώμη, σε απευθείας μετάδοση, καθώς την υποδέχθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, η Ρομάνο φόραγε μαντίλα και παραδοσιακό αφρικανικό φόρεμα. Επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της προσηλυτίστηκε στο ισλάμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο εξισλαμισμός της 24χρονης πυροδότησε τσουνάμι μειωτικών, προσβλητικών σχολίων από την ιταλική άκρα δεξιά. Ορισμένα μέλη της κατηγόρησαν τη Ρομάνο για προδοσία. Άλλα έκριναν πως η κυβέρνηση έπρεπε να διαθέσει τα χρήματα που φέρεται να κατέβαλε ως λύτρα σε σημαντικότερα πράγματα.
«Η πληρωμή των λύτρων για τη Σίλβια σημαίνει πως χρηματοδοτήσαμε ισλαμιστές τρομοκράτες. Πιάσαμε φιλία με το κορίτσι που έγινε μουσουλμάνα. Ωραία επιχείρηση», κάγχασε μέσω Twitter ο Βιτόριο Φέλτρι, διευθυντής της ακροδεξιάς εφημερίδας Libero.
Ο Ντι Μάιο έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι καταβλήθηκαν λύτρα για την απελευθέρωση της Ρομάνο.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Ιταλία δεν είναι σαν αυτή τη μειονότητα που συμπεριφέρεται με χυδαίο τρόπο απέναντι στη Σίλβια Ρομάνο. Η Ιταλία είναι διαφορετική», είπε ο Ντι Μάιο στην τηλεοπτική εκπομπή Che Tempo Che Fa, καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον της.
«Οι άνθρωποι αυτοί θα έπρεπε να ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους απέναντι της αυτή την εβδομάδα (…). Διερωτώμαι: έχουν παιδιά οι άνθρωποι αυτοί;», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Η Σίλβια Ρομάνο παρακάλεσε όλους όσοι την υποστηρίζουν να μην εξεγείρονται για τις φραστικές επιθέσεις σε βάρος της, σε ανάρτησή της στο Facebook που αναπαρήγαγαν ιταλικά ΜΜΕ. Διαβεβαίωσε πως είναι απλά «ευτυχής» επειδή «ξαναβρήκα τους αγαπημένους μου ακόμα όρθιους, δόξα τω θεώ, παρά τον πόνο που δοκίμασαν».