Την ανοικτή σύγκρουση με το Κογκρέσο επέλεξε, έπειτα από αρκετές ημέρες φαινομενικής αμφιταλάντευσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συνεργαστεί με την εν εξελίξει έρευνα που μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή και – τουλάχιστον θεωρητικά- ακόμη και στην καθαίρεσή του από το ανώτατο αξίωμα.
Κεντρικό επιχείρημα της αμερικανικής προεδρίας για αυτήν την απόφαση είναι το γεγονός ότι η έρευνα που διενεργούν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν είναι ούτε αμερόληπτη, ούτε νόμιμη, αλλά αντιθέτως είναι «αντισυνταγματική», σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα διενεργείται για να διαπιστωθεί αν ο Τραμπ άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να διεξαγάγει έρευνα εις βάρος του πολιτικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν με σκοπό να τον ζημιώσει στις εκλογές του 2020.
Ο Πατ Σιπολόνι, δικηγόρος της αμερικανικής προεδρίας, σε επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στη Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η έρευνα αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο πέρα από το ότι προσπαθείτε να ακυρώσετε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016 και να στερήσετε από τους Αμερικανούς τον πρόεδρο που εξέλεξαν ελεύθερα».
«Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη μικροπολιτική και αντισυνταγματική έρευνά σας» επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην οκτασέλιδη επιστολή του, που πέραν της Πελόζι επιδόθηκε στους Δημοκρατικούς προέδρους των Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις διεθνείς σχέσεις και την εποπτεία.
Το κείμενο αυτό εστάλη στο Κογκρέσο μερικές ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εμποδίσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκόρντον Σόντλαντ να προσέλθει για να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Τραμπ, ο οποίος μιλά μονίμως περί «κυνηγιού μαγισσών» σε βάρος του από τους Δημοκρατικούς, δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση κάνοντας λόγο περί διαδικασίας-«παρωδίας της Δικαιοσύνης» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Περί νέας «κατάχρησης εξουσίας» μίλησε η Νάνσι Πελόζι, η οποία έκανε στα τέλη του Σεπτεμβρίου την ανακοίνωση που κλιμάκωσε την πολιτική σύγκρουση στην Ουάσινγκτον, ότι δηλαδή αρχίζει η έρευνα που ίσως οδηγήσει στην παραπομπή του Τραμπ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει να παρακωλύει το Κογκρέσο» έκρινε από τη μεριά του ο Τζο Μπάιντεν, η εικόνα του οποίου υπέστη επίσης πλήγμα λόγω της υπόθεσης της Ουκρανίας.
Η επιστολή του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου κάνει λόγο περί αγνόησης κάθε ιστορικού προηγουμένου, στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του Τραμπ, όπως η εξέταση των μαρτύρων κατ’ αντιπαράσταση, η κλήση μαρτύρων να καταθέσουν, η κοινοποίηση των πρακτικών των καταθέσεων στην ομάδα της υπεράσπισης του προέδρου και η πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία.
«Ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει πώς το Κογκρέσο διενεργεί έρευνα σε βάρος του» αντέτεινε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Έρικ Σουόλγουελ, σφοδρός επικριτής του Τραμπ.
Οι νέες εξελίξεις σηματοδοτούν για πολλούς την έναρξη μιας εντελώς ανοικτής πλέον σύγκρουσης ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία στις ΗΠΑ, και είναι πολύ πιθανό η δικαστική εξουσία να είναι αυτή που θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αρκετά από τα ζητήματα για τα οποία συγκρούονται οι δύο πλευρές.