Νέο βέτο ασκεί η Γαλλία στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν από τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, οπότε ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εν λόγω ζήτημα.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρά τις πολύωρες συζητήσεις, δεν κατάφεραν τελικά να τραβήξουν κοινή γραμμή και να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για τη μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σταθερός στις θέσεις του έμεινε ο Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε εκ νέου να συμφωνήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, δεν υπαναχώρησε ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες τού πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020
Σε δηλώσεις του ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε πως κατά τις συζητήσεις υπήρχε πνεύμα απογοήτευσης, καθώς οι έντονες διαφωνίες παραμένουν. Ο Εμ. Μακρόν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, επιμένει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν ακόμη οι συζητήσεις για τις δύο χώρες.
«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση, διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο Ναουσέντα και πρόσθεσε: «Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Επομένως, θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια».
Την ελπίδα του για εύρεση λύσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο συμβούλιο της Ε.Ε.
«Η Γαλλία ήταν μία από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε.» ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή και επιβεβαίωσε πως δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό, διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Σημειώνεται πως η Γαλλία ήταν η χώρα η οποία είχε ζητήσει την αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε. , την οποία χαρακτήρισε «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».
Οι χώρες οι οποίες «πάγωσαν» την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο κρατών στην Ε.Ε. ήταν τρεις: η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν να αναφέρει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.
Η εν λόγω εξέλιξη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.
Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών τάσσεται η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε πως υποστηρίζει τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης, αλλά εξήγησε πως οι δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τη μεριά του είχε αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.
«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτήν τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν.