Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σημαντικά δεοντολογικά και νομικά ζητήματα και παρέμβαση στη στρατιωτική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις στην ανάπτυξη φονικών αυτόνομων οπλικών συστημάτων, υποστηρίζει, με σημερινό της Ψήφισμα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζει δε ότι, ορισμένες τέτοιες τεχνολογίες επιτρέπουν την αυτοματοποίηση της επεξεργασίας πληροφοριών σε πρωτοφανή κλίμακα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές μαζικές παρακολουθήσεις και άλλες παράνομες παρεμβάσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το κείμενο, το οποίο υιοθετήθηκε με 495 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 102 αποχές, αναφέρει ότι η δημόσια συζήτηση σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να επικεντρωθεί στις τεράστιες δυνατότητες της τεχνολογίας να συμπληρώσει την ανθρώπινη εργασία αλλά και στους κινδύνους που απειλούν τα θεμελιώδη δικαιώματα, ιδίως την ιδιωτική ζωή.

Αντιθέτως υποστήριξαν ότι, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες υποδομές στήριξης, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα κεφαλαίου και εργασίας, την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν ότι τα αυταρχικά καθεστώτα και όχι μόνον, μπορεί να χρησιμοποιήσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο, την άσκηση μαζικής παρακολούθησης και την κατάταξη των πολιτών τους σε κατηγορίες ή τον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησής, ενώ οι κυρίαρχες τεχνολογικές πλατφόρμες χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την απόκτηση περισσότερων προσωπικών πληροφοριών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης