Απελπιστικά δύσκολες στιγμές βιώνει η Βρετανία, η οποία πλήττεται ανεπανόρθωτα από το δεύτερο κύμα του Covid-19. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά, αγγίζοντας σχεδόν τις 20.000, την ώρα που ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά στις εισόδους των κλινικών και οι γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα ποιος πρέπει να νοσηλευτεί και ποιος όχι, θυμίζοντας «σκηνές πολέμου».
Αυτός άλλωστε είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο δόθηκε άμεση έγκριση στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρείας AstraZeneca, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ποσοστό πληρότητας 114% για τις εντατικές στο Λονδίνο, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε οκτώ άτομα που χρειάζονταν εντατική παρακολούθηση αντιστοιχούσαν επτά κρεβάτια.
Ως αποτέλεσμα, οι υπεύθυνοι των εντατικών έχουν ζητήσει τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία στη βόρεια Αγγλία και συγκεκριμένα στο Γιόρκσαϊρ.
Η δρ Κλάουντια Παολόνι, πρόεδρος του βρετανικού Συνδέσμου Νοσοκομειακών Συμβούλων και Εμπειρογνωμόνων, είπε στην εφημερίδα Guardian ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας απλώς δεν διαθέτει τις κλίνες για να αντεπεξέλθει στη ζήτηση. Ορισμένες περιοχές θα ξεχειλίσουν σε μερικές μέρες και, αν ξεπεραστεί η δυνατότητα διασωλήνωσης, θα πρέπει να γίνουν φρικτές επιλογές για εκείνους που θα ζήσουν ή θα πεθάνουν».
Σύμφωνα με την Health Service Journal, ο αριθμός των ασθενών που είναι στην εντατική μόνο στο Λονδίνο έχει αυξηθεί μέσα σε δύο εβδομάδες από 300 σε 636, καθιστώντας την κατάσταση εφιαλτική.
Το παραπάνω διάγραμμα καταγράφει αναλυτικά ότι οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι περισσότεροι και από το πρώτο κύμα πανδημίας, τότε που το καταγεγραμμένο ρεκόρ έδειξε στις 12 Απριλίου 18.000 εισαγωγές.
Πάνω από 53.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμανε συναγερμός στη Βρετανία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα της Τρίτης 29/12 έφθασαν τα 53.135, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο.
Αλλαγή εμβολιαστικής στρατηγικής
Παράλληλα, η Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα από εδώ και στο εξής στη χορήγηση της πρώτης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε όσο το δυνατόν περισσότερους ευπαθείς πολίτες αντί να δίνει έμφαση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης όσο πιο σύντομα γίνεται.
Το Υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι υιοθετεί αυτή τη νέα στρατηγική στο πρόγραμμα εμβολιασμών. Οι πολίτες θα λαμβάνουν πλέον τη δεύτερη δόση όχι απαραίτητα 21 ημέρες μετά από την πρώτη δόση, όπως γίνεται μέχρι τώρα στην περίπτωση του σκευάσματος της Pfizer ή 28 ημερών στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, αλλά «εντός 12 εβδομάδων».
Στόχος είναι να αναπτυχθεί έστω μερική ανοσία σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Η αλλαγή στρατηγικής υπαγορεύεται από τη μεγάλη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία. Οι υγειονομικές υπηρεσίες στην κομητεία του Έσεξ κήρυξαν το πρωί «μείζον περιστατικό», λόγω της «πρωτοφανούς» ζήτησης ιατρικής περίθαλψης από ασθενείς του κορωνοϊού.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης, που εγκρίθηκε το πρωί, θα αρχίσει να χορηγείται από την προσεχή Δευτέρα. Είπε επίσης ότι πλέον οι περισσότεροι ασθενείς του Covid-19 είναι φορείς του νέου μεταλλαγμένου στελέχους, που εντοπίστηκε αρχικά στο Κεντ της ΝΑ Αγγλίας και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα.
Στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος που συμμετείχε στη διαδικασία της έγκρισης του εμβολίου από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στη χορήγηση της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
«Η αποτελεσματικότητα είναι υψηλή, μέχρι και 80%, όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, για τον λόγο αυτόν κάναμε αυτή τη σύσταση» δήλωσε ο Μουνίρ Πιρμοχάμεντ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Φαρμάκων.
«Εξετάσαμε και το πρωτόκολλο της μισής δόσης, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αλλά θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματά του δεν έχουν αποδειχθεί μέσω πλήρους ανάλυσης» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία παρουσιάστηκε η θετική γνωμοδότηση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής (MHRA).
Άλλος Βρετανός γιατρός και αρμόδιος για τoν Covid-19 στην Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού, δήλωσε ότι μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca/Οξφόρδης είναι κατά περίπου 70% αποτελεσματική 21 ημέρες μετά και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
«Στα δεδομένα που μας δόθηκαν, και δεν είμαι βέβαιος ότι είναι δημοσιευμένα στο σύνολό τους, υπολογίστηκε η αποτελεσματικότητα ανάμεσα στην 22η ημέρα μετά την πρώτη δόση και την ημέρα χορήγησης της δεύτερης δόσης και το αποτέλεσμα είναι γύρω στο 70%» δήλωσε ο Γουέι Σεν Λιμ στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Με πληροφορίες από Guardian, Daily Mail, Health Service Journal