«Μη φυσιολογικά» επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφονται στις εγκαταστάσεις και γύρω από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ, την ημέρα της συμπλήρωσης 36 ετών από το δυστύχημα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, επισκέφθηκε το σημείο και σήμανε συναγερμό, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, μετά το σύντομο πέρασμα και την κατάληψη του εργοστασίου το προηγούμενο διάστημα από τους Ρώσους.
H Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης και ζήτησε από τη Μόσχα να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων.
#UPDATE The head of the UN’s atomic watchdog on Tuesday condemned the Russian forces’ occupation of the site of the 1986 Chernobyl nuclear disaster for several weeks, calling it “very, very dangerous” pic.twitter.com/6npRGx7frw
— AFP News Agency (@AFP) April 26, 2022
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» ανέφερε ο Γκρόσι, ενώ συμπλήρωσε: «Υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της μετακίνησης του βαρέος εξοπλισμού που έφερναν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν. Παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό μέρα με τη μέρα».
#UPDATE The UN atomic watchdog chief on Tuesday described radiation levels at the Chernobyl nuclear disaster site as “abnormal”, saying the area’s brief Russian occupation had been “very, very dangerous” https://t.co/RPiEs63Chb pic.twitter.com/SX2DtNlvd4
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— AFP News Agency (@AFP) April 26, 2022
Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Γκρόσι μιλούσε τη στιγμή που έφτασε στη «σαρκοφάγο» που είχε σκοπό να περιορίσει τη ραδιενεργή μόλυνση από τον αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα του πρώην πυρηνικού σταθμού, μετά την καταστροφή του 1986.
Υπενθυμίζεται πως τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, και παρέμειναν εκεί για αρκετές εβδομάδες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, συνολικά 116.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν το 1986 από τη ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, η οποία παραμένει σήμερα σχεδόν ακατοίκητη. Τα επόμενα χρόνια άλλοι 230.000 είχαν την ίδια τύχη.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια, περίπου 600.000 εργάτες εστάλησαν στον τόπο του δυστυχήματος με μικρή, ακόμη και καθόλου, προστασία για να σβήσουν την πυρκαγιά, να κατασκευάσουν ένα περίβλημα από μπετόν ώστε να απομονώσουν τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και να καθαρίσουν τη γύρω περιοχή.
Η Greenpeace υπολόγισε το 2006 σε 100.000 τον αριθμό των θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή.