Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στο Περού, ο Πέδρο Καστίγιο, που βρίσκεται μπροστά, με το 50,12% των ψήφων, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, απέρριψε χθες Τρίτη τις εκκλήσεις να ακυρωθεί η ψηφοφορία εξαιτίας «νοθείας» από πλευράς μερίδας οπαδών της αντιπάλου του, της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι.

«Δεν σταματούν να ζητούν την ακύρωση των εκλογών», είπε ο κ. Καστίγιο απευθυνόμενος σε απεσταλμένους και ανταποκριτές του ξένου Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα Λίμα, αναφερόμενος στους υποστηρικτές της κυρίας Φουχιμόρι οι οποίοι αξιώνουν τις τελευταίες ημέρες να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περιμένουμε υπομονετικά να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, καθώς το εκλογοδικείο συνεχίζει να εξετάζει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί, στην πλειονότητά τους από την κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Με βάση την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων εννέα ημέρες μετά την αναμέτρηση, ο κ. Καστίγιο, 51 ετών, προηγείται με το 50,12% των ψήφων έναντι του 49,87% της αντιπάλου του, ή με διαφορά περίπου 45.000 ψήφων.

Η συμμετοχή στη διαδικασία, που χαρακτηρίστηκε «θετική» και χωρίς «σοβαρές παρατυπίες» από την αποστολή εκλογικών παρατηρητών του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), έφθασε το 74,5%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, σε μια χώρα όπου η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική και η αποχή επισύρει την επιβολή χρηματικού προστίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως η κυρία Φουχιμόρι, 46 ετών, στο στόχαστρο της περουβιανής δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, καταγγέλλει «νοθεία» και αξίωσε να ακυρωθούν δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που δεν την ευνοούν.

Τη Δευτέρα ο Χόρχε Μοντόγια, βουλευτής και ναύαρχος εν αποστρατεία, κάλεσε να ακυρωθεί ο δεύτερος γύρος και να διεξαχθούν «νέες εκλογές με διεθνείς παρατηρητές», υποστηρίζοντας ότι το περουβιανό εκλογικό σύστημα «δεν εμπνέει πλέον εμπιστοσύνη».

Ο κ. Μοντόγια είναι ανάμεσα στους 64 στρατηγούς και ναυάρχους ε.α. οι οποίοι, συμφωνώντας με την κυρία Φουχιμόρι, αμφισβητούν τη διαφάνεια του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το υπουργείο Άμυνας του Περού έσπευσε με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα να διαβεβαιώσει πως αυτή η ομάδα των απόστρατων ανώτατων αξιωματικών «δεν εκπροσωπεί» τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Βίκτορ Αντρές Γκαρσία Μπελαούντε, πρώην κοινοβουλευτικός της δεξιάς, τόνισε σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή ότι η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αβεβαιότητα και πρόσθεσε πως αν η καταμέτρηση και οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί ως την 28η Ιουλίου, όταν εκπνέει η θητεία του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι, ο νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακός αρχηγός του κράτους και να προκηρύξει νέες εκλογές.

«Φρονώ ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε, ακόμη λιγότερο να χρησιμοποιούμε άτοπες λέξεις όπως ‘νοθεία’, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα ήρεμα», νουθέτησε από την πλευρά του ο κ. Σαγάστι.

Άγνωστο το πότε

«Η δημοκρατία έχει κανόνες και χρονοδιαγράμματα που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε», δήλωσε χθες Τρίτη στον ραδιοσταθμό RPP ο καρδινάλιος Πέδρο Μπαρέτο, αναφερόμενος στις εκκλήσεις να ακυρωθούν οι εκλογές. Η περουβιανή ρωμαιοκαθολική εκκλησία είναι «διαθέσιμη» για να μεσολαβήσει αν της ζητηθεί μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών, διαβεβαίωσε.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Μισέλ Μπατσελέτ, κάλεσε τη Δευτέρα να επικρατήσει «ηρεμία» ώστε να «αποφευχθούν νέα κοινωνικά ρήγματα» στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων.

Είναι ακόμη άγνωστο το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα. Οι εκλογικές αρχές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς υποστηρικτές των δύο αντιπάλων διαδηλώνουν πρακτικά καθημερινά μπροστά στα γραφεία τους, στο κέντρο της Λίμας.

«Η έκκληση να διεξαχθούν νέες εκλογές δείχνει ότι κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν βίαια επεισόδια», στηλίτευσε απευθυνόμενη στους ξένους δημοσιογράφους η Ντίνα Μπολουάρτε, υποψήφια αντιπρόεδρος του κ. Καστίγιο.

«Η θέση που έχει πάρει μια μερίδα της δεξιάς είναι στασιαστική, αλλά η χώρα είναι ήρεμη», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναλυτής Ούγο Οτέρο, άλλοτε σύμβουλος του σοσιαλδημοκράτη πρώην προέδρου Άλαν Γκαρσία.

Η περουβιανή πανεπιστημιακός Λουσία Ντάμερτ, η οποία ζει στη Χιλή, εκτίμησε μέσω Twitter ότι «όταν χάνεις εκλογές, πρέπει να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη σου».

Η πολιτική σκηνή του Περού είναι σημαδεμένη από χρόνια θεσμική αστάθεια και το κράτος των Άνδεων έχει βιώσει αρκετές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Στην πιο πρόσφατη, τον Νοέμβριο του 2020, η χώρα άλλαξε τρεις προέδρους μέσα σε μια εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης