Η γερμανική κυβέρνηση είναι ενήμερη για το ότι δεκάδες Αφγανοί που είχαν εργαστεί για γερμανικούς κρατικούς θεσμούς, καθώς και άλλοι πολίτες του Αφγανιστάν που διέτρεχαν κίνδυνο και σχεδιαζόταν να απομακρυνθούν από τη χώρα της Ασίας, έχασαν τη ζωή τους εν αναμονή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Βερολίνο, κάπου 25 Αφγανοί που εργαστεί γι’ αυτό είναι νεκροί. Από αυτούς, οι θάνατοι των 12 είχαν «φυσικά» αίτια ή οφείλονταν σε δυστυχήματα. Έξι δολοφονήθηκαν, ωστόσο δεν είναι σαφές αν το κίνητρο των φόνων ήταν πως είχαν συνεργαστεί με την Μπούντεσβερ, τον γερμανικό στρατό. Δεν είναι σαφή τα αίτια των θανάτων των υπολοίπων επτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Γερμανικό Πρακτορείο διαπίστωσε πως διαφορετικά υπουργεία δίνουν διαφορετικούς απολογισμούς. Το υπουργείο Εξωτερικών, για παράδειγμα, μιλά για έξι θανάτους Αφγανών που εργάστηκαν για λογαριασμό του.

Σχεδόν ολόκληρη η γερμανική στρατιωτική αποστολή εγκατέλειψε το Αφγανιστάν τον Ιούνιο του 2021. Οι σουνίτες φονταμενταλιστές Ταλιμπάν κατέλαβαν όλη τη χώρα λίγο καιρό αργότερα, τη 15η Αυγούστου. Η επιστροφή τους στα πράγματα προκάλεσε φόβους πως θα ακολουθούσαν αντίποινα σε όσους υποστήριξαν τις ένοπλες δυνάμεις κρατών μελών του NATO και άλλους δυτικούς θεσμούς ή εργάστηκαν για την υποστηριζόμενη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση. Πάντως, δε διαπιστώθηκε εκστρατεία αντιποίνων ευρείας κλίμακας, εξ όσων είναι γνωστά.

Η Γερμανία πήρε μέρος στην επιχείρηση απομάκρυνσης ανθρώπων που είχαν υποστηρίξει τον στρατό της και άλλους δημόσιους θεσμούς της το καλοκαίρι του 2021, αλλά υπήρχαν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που ήλπιζαν να φύγουν από όσους μπόρεσαν τελικά να μεταφερθούν σε εκείνο το χαοτικό εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προστασία σε πάνω από 36.000 ανθρώπους, στρατιωτικούς, συνεργάτες των δυνάμεων ή θεσμών της και άλλα ευάλωτα πρόσωπα, καθώς και σε άμεσα μέλη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, τα δύο τρίτα και πλέον από τους ανθρώπους αυτούς μπόρεσαν να φύγουν από το Αφγανιστάν, οι περισσότεροι μέσω του Πακιστάν.

Μείζον πρόβλημα για όσους επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα είναι πως απαιτείται διαβατήριο. Αλλά το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν σπανίως χορηγεί έγγραφα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα για τους θανάτους που περιήλθαν σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου προέκυψαν από τις απαντήσεις υπουργείων σε ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) Κλάρα Μπούνγκερ.

Η κυρία Μπούνγκερ στηλίτευσε το γεγονός ότι έχουν πεθάνει δεκάδες Αφγανοί στους οποίους υποσχόταν προστασία η Γερμανία και τις «εγκληματικές» ευθύνες της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Η νέα κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει καν να μεταφέρει σε ασφαλείς τοποθεσίες αυτούς στους οποίους η χώρα υποσχόταν υποδοχή», πρόσθεσε.

Επιτροπή της Μπούντεσταγκ, της γερμανικής κάτω Βουλής, διενεργεί έρευνα για τη χαοτική αποχώρηση του γερμανικού στρατού από τη χώρα και τις περιπτώσεις των ανθρώπων που περιμένουν ακόμη να μεταφερθούν στη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης