Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στην εμβληματική Plaza de Mayo (Πλατεία Μαΐου) στο Μπουένος Άιρες και άλλες μεγαλουπόλεις της Αργεντινής με αφορμή την 47η επέτειο από το πραξικόπημα του 1976.
Πολλοί Αργεντινοί βροντοφώναξαν «Ποτέ ξανά» στις εκδηλώσεις για την «Ημέρα Μνήμης για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη», τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της χούντας (1976-1983).
Η μαύρη σελίδα στην ιστορία της Αργεντινής επανήλθε επίσης στο προσκήνιο χάρη στην ταινία «Αργεντινή, 1985» του Σαντιάγο Μίτρε, η οποία ήταν υποψήφια στα φετινά Όσκαρ και αφηγείται την πρώτη δίκη των υπευθύνων της δικτατορίας Βιδέλα.
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στην πλατεία του Μπουένος Άιρες, υπογραμμίστηκαν οι απειλές για τη δημοκρατία της Αργεντινής, μετά και την απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρσνερ τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Η αλληλεγγύη και η αποστροφή των ηγετών της Λατινικής Αμερικής, των ΗΠΑ, της Ευρώπης και του πάπα Φραγκίσκου έδειξαν ότι ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει τη βαρύτητα όσων συνέβησαν», αναφέρθηκε.
Από το 2003 όταν καταργήθηκε ο νόμος του 1987 περί χορήγησης αμνηστίας, έχουν καταδικαστεί 1.115 πρώην στρατιωτικοί και αστυνομικοί της δικτατορίας στην Αργεντινή, σύμφωνα με την εισαγγελία που είναι αρμόδια για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Η Αργεντινή κατάφερε να διαχειριστεί μια τόσο επώδυνη διαδικασία, όπως αυτή του πραξικοπήματος, της γενοκτονίας και των βασανιστηρίων. Και αποτελεί υπόδειγμα, αναγνωρισμένο παγκοσμίως», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Destape ο υπουργός Εσωτερικών Εδουάρδο ντι Πέδρο, γιος ακτιβιστών που δολοφονήθηκαν την περίοδο της δικτατορίας.
«Πρέπει να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη, διαφορετικά η ιστορία θα επαναληφθεί», τόνισε η πρόεδρος των «Γιαγιάδων της Plaza del Mayo» Εστέλα ντι Καρλότο. Η οργάνωσή της έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να ταυτοποιήσει 132 παιδιά που απήχθησαν επί των ημερών της χούντας και δόθηκαν για υιοθεσία σε άτεκνες οικογένειες, προσκείμενες στο καθεστώς Βιδέλα.
Ο δικτάτορας Χόρχε Βιδέλα, στον οποίο ο πρώην πρόεδρος Κάρλος Μένεμ είχε απονείμει χάρη, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιο αρπαγής παιδιών. Πέθανε στη φυλακή το 2013.
Σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς την επταετία της χούντας στην Αργεντινή.