Ήταν χαράματα της Παρασκευής, 21 Ιουνίου, όταν οι μεγάλες μονάδες του 5ου Αμερικανικού Στόλου στην Αραβική Θάλασσα και στον Περσικό καθώς του 6ου Αμερικανικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβαν θέσεις για την εκτόξευση πυραύλων τύπου Κρουζ με στόχο το Ιράν.
Την ύστατη στιγμή και ενώ τα ραντάρ έδειχναν στόχους, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις προσβολής και ακύρωσε την επίθεσηΤην ίδια ώρα είχαν απογειωθεί και πετούσαν προς τους στόχους τους τα αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 καθώς και οι επικουρικές αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Ο σχεδιασμός όριζε πως λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, οι ΗΠΑ θα ανταπέδιδαν ως αντίποινα την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους την Πέμπτη 20 Ιουνίου πάνω ακριβώς από τα Στενά του Ορμούζ, από έναν ιρανικό πύραυλο εδάφους – αέρος.
Η επιλογή της ώρας προσβολής είχε σαν σκοπό να μειωθούν όσο τον δυνατόν περισσότερο οι απώλειες στον άμαχο πληθυσμό του Ιράν. Σημειώνεται πως η Παρασκευή είναι η μέρα προσευχής για όλο το Ισλάμ.
Την ύστατη στιγμή και ενώ τα ραντάρ έδειχναν στόχους, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις προσβολής και ακύρωσε την επίθεση. Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους και όπως έγινε γνωστό από την Τεχεράνη, το Γενικό Επιτελείο του Ιράν ειδοποίησε τον στρατιωτικό μηχανισμό της χώρας πως δεν θα υπάρξει αμερικανική επίθεση, τουλάχιστον για την ώρα.
Όλες τις παραπάνω πληροφορίες τις μετέδωσε η εφημερίδα New York Times.
Το δημοσίευμα αυτό ούτε διαψεύστηκε, ούτε και επιβεβαιώθηκε από επίσημη πηγή, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο, από τα ξημερώματα της Παρασκευής διατηρεί σιγή ασυρμάτου.
Προηγουμένως και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 20 Ιουνίου, στην Ουάσινγκτον εξελίσσονταν παράλληλες δυναμικές. Στο Κογκρέσο τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή οι Δημοκρατικοί, συνεπικουρούμενοι από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας να ανακαλύψουν τρόπο για να μπλοκάρουν ενδεχόμενη απόφαση επίθεσης του προέδρου Τραμπ κατά του Ιράν, σύμφωνα με την έκτακτη νομοθεσία – τροπολογία που υιοθετήθηκε αμέσως μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να διατάξει πολεμική εμπλοκή χωρίς να προσφύγει άμεσα στα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, αν και εφόσον πρέπει να αποφευχθεί κάποια τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ. Με άλλοθι αυτή την τροπολογία, τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν εμπλακεί έκτοτε σε τουλάχιστον 14 πολεμικές επιχειρήσεις στον πλανήτη.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δηλαδή τις πρωινές ώρες στις ΗΠΑ, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, δήλωνε πως «δεν υπάρχει όρεξη για πόλεμο αυτή τη στιγμή στην Ουάσινγκτον». Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο πρόεδρος Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter δήλωνε: «Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» αναφερόμενος στην κατάρριψη του αμερικανικού κατασκοπευτικού drone, τύπου Τriton. Λίγο αργότερα ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αντίποινα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαντήσει: «Θα δείτε αν θα βομβαρδίσω το Ιράν».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου βρισκόταν σε συνεχή συνεδρίαση με όλους τους βασικούς παράγοντες. Τη στρατιωτική ηγεσία, την Ανώτατη διπλωματική ηγεσία, τους ειδικούς συμβούλους καθώς και την πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου.
Είναι προφανές πως κάποια στιγμή το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ αποφάσισε να «χτυπήσει» το Ιράν.
Οι διαταγές δόθηκαν και οι εμπλεκόμενες στρατιωτικές μονάδες έλαβαν τις θέσεις που προβλέπουν τα πρωτόκολλα.
Εκείνη τη στιγμή κάτι συνέβη, όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ από την Ουάσινγκτον. Ορισμένες πληροφορίες, ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν, κάνουν λόγο για διαφορά απόψεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του αρχισυμβούλου του σε θέματα στρατηγικής Τζον Μπόλτον. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε καταλυτική παρέμβαση των μηχανισμών του Κογκρέσου. Μπορεί να συνέβησαν και τα δύο ωστόσο, δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου, δηλαδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άλλαξε γνώμη και την τελευταία στιγμή δεν πάτησε τη σκανδάλη για να απαντήσει στην κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Θα ήταν ενδεχομένως η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, που η κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου μηχανήματος θα εκλαμβανόταν ως casus belli, δηλαδή αιτία πολέμου.
Παρά τη δραματική αυτή εξέλιξη και την αιφνιδιαστική ακύρωση της αμερικανικής επίθεσης, οι πάντες στην Ουάσινγκτον σημειώνουν πως ο κόκκινος συναγερμός δεν έχει λήξει και ότι από τις τελευταίες εξελίξεις δεν μπορεί να εξαχθεί το ασφαλές συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ δεν θα επιχειρήσουν τελικά να απαντήσουν στο Ιράν με ένα ισχυρό χτύπημα. Όλα δηλαδή παίζονται αλλά και εξαρτώνται από τις πολύ λεπτές ισορροπίες μεταξύ Κογκρέσου και Λευκού Οίκου καθώς και Λευκού Οίκου και Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροσκαφών
Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ εξέδωσε χθες Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο στενό του Χορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές αρχές.
Σε χωριστή ενημέρωσή της προς τις αμερικανικές εταιρείες αερομεταφορών, η Federal Aviation Administration (FAA) ανέφερε ότι το κοντινότερο πολιτικό αεροσκάφος απείχε 45 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου καταρρίφθηκε το αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
Δείτε το προπαγανδιστικό βίντεο των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν για την κατάρριψη του drone:
Δείτε τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο με το σημείο που κατερρίφθη το κατασκοπευτικό drone: