Η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν παρείχε ουδεμία σαφή δέσμευση πως θα επιτρέψει ξανά στα κορίτσια και τις νέες να πάνε στα σχολεία και στα πανεπιστήμια τη νέα σχολική χρονιά, δήλωσε χθες Κυριακή αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Καμπούλ.

Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Αφγανιστάν Τόμας Νίκλασον επέμεινε πως δεν έλαβε καμιά «στέρεη δέσμευση» από υπουργούς των Ταλιμπάν για το ζήτημα κατά τη διάρκεια των επαφών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση στα αγόρια και στα κορίτσια, στους νέους και στις νέες, δεν είναι προαιρετικό», τόνισε ο κ. Νίκλασον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι απαραίτητη επένδυση στο μέλλον, στη νέα γενιά, σε ένα καλύτερο Αφγανιστάν, και πάνω από όλα (…) είναι αίτημα όλων των Αφγανών με τους οποίους συζητάμε».

Αφότου το φονταμενταλιστικό σουνιτικό ένοπλο κίνημα ανακατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, το Αφγανιστάν έγινε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που αρνείται την παιδεία στα κορίτσια και στις γυναίκες.

Αρχικά, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια στην εφηβεία να πηγαίνουν στο σχολείο πάνω από την έκτη τάξη. Κατόπιν, τον Δεκέμβριο, ανεστάλη επ’ αόριστον η δυνατότητα των νέων γυναικών να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλέστηκαν τις παραβιάσεις του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που εφαρμόζουν, καθώς και το ότι δεν υπάρχουν τμήματα θηλέων.

Επιπλέον, η de facto κυβέρνηση απαγόρευσε στις γυναίκες διάφορες θέσεις απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εργασίας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

«Αυτή είναι ξεκάθαρη παραβίαση του δικαιώματος των γυναικών να εργάζονται που πλήττει σοβαρά τη δυνατότητά τους να εξασφαλίζουν τα προς το ζην τόσο για τις ίδιες, όσο και τις οικογένειές τους», υπογράμμισε χθες ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης