Πάνω από 220.000 κάτοικοι των παραλίων στις Φιλιππίνες επέστρεψαν στις οικίες τους έπειτα από τη λήξη του συναγερμού για παλιρροϊκό κύμα και τις διαταγές εκκένωσης των παράκτιων περιοχών που εκδόθηκαν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν σήμερα οι Aρχές.

O συναγερμός για το τσουνάμι ήρθη χθες το βράδυ, έπειτα από την έλευση χαμηλής έντασης κυμάτων στις ακτές, τα οποία δεν προκάλεσαν ούτε ζημιές, ούτε και τραυματισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι, που πέρασαν τη νύκτα σε «πρόχειρα καταλύμματα, μπόρεσαν να επιστρέψουν σπίτια τους», τόνισε σήμερα ο διευθυντής του Συμβουλίου Χειρισμού Καταστροφών Μπενίτο Ράμος.

Τα κύματα από το τσουνάμι, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό της Ιαπωνίας, έφθασαν επίσης και στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής, αλλά ούτε και εκεί αναφέρθηκαν ζημιές.

Πάνω από 260.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις ευάλωτες περιοχές στον Ισημερινό, ενώ στη Χιλή δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι σε χαμηλού υψομέτρου ζώνες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερα σημεία. Οι αρχές σήμαναν συναγερμό επίσης και στην Κολομβία και το Περού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αρχικά κύματα που έφθασαν στους λιμένες Ταλάρα και Παϊτίν στο Περού ήσαν από 20 εκατοστά έως 1,2 μέτρα, ενώ στο Λα Κρους του Ισημερινού έφθασαν και το 1,45μ, ενώ οι επόμενοι σχηματισμοί δεν ξεπέρασαν τα 40 εκατοστά στα λιμάνια και στα δύο κράτη.

Η μόνη απώλεια που αναφέρθηκε και σχετίζεται, εμμέσως, με το φαινόμενο ήταν στη Λίμα και αφορά έναν άνδρα, ο οποίος θέλοντας να έχει καλλίτερη θέα των κυμάτων σκαρφάλωσε σε μία βραχώδη απόληξη και εκεί γλύστρισε βρίσκοντας τον θάνατο, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης