Η Συρία αποφάσισε την Κυριακή να προχωρήσει στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια στη χώρα, ενώ στρατιωτικές ενισχύσεις εστάλησαν στη Λαττάκεια, μία ημέρα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στην πόλη.

Σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Μπουσάινα Σααμπάν, σύμβουλος του προέδρου της Συρίας, αποκάλυψε ότι η απόφαση για την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης έχει ληφθεί και πρόσθεσε: «Δεν γνωρίζω πότε θα τεθεί σε εφαρμογή». Αμέσως μετά την άρση της ισχύος του νόμου, όλοι όσοι έχουν συλληφθεί κατ’ εφαρμογήν του θα απελευθερωθούν, διευκρίνισε η ίδια.

Ο νόμος αυτός, που ισχύει από το 1963, επιβάλλει περιορισμούς του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι και των μετακινήσεων και επιτρέπει τη σύλληψη «υπόπτων ή προσώπων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια». Επιτρέπει, επίσης, την παρακολούθηση των επικοινωνιών και τον προληπτικό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, Ραμί Αμπντελραχμάν, χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε ότι, κατά τις εκτιμήσεις του, 2.000 άνθρωποι θα απελευθερωθούν, ανάμεσά τους και όσοι έχουν καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας ή κρατούνται χωρίς ένταλμα σε αστυνομικά τμήματα. Πάντως, δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που καλύπτουν τις διαδηλώσεις στη Συρία φέρονται ως αγνοούμενοι.

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος εδώ και δύο εβδομάδες με το κίνημα διαμαρτυρίας, «θα απευθυνθεί πολύ σύντομα» στον συριακό λαό, όπως ανακοίνωσε η Μπουσάινα Σααμπάν. «Θα εξηγήσει την κατάσταση και θα δώσει λεπτομέρειες για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να εφαρμόσει».