Ελάχιστη πρόοδο έχει επιτύχει η Τουρκία σε ό,τι αφορά στην ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, η έκθεση αναφέρεται στο casus belli, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Κυπριακό, ενώ γίνεται αναφορά στο νέο νόμο για τα βακούφια με τον οποίο ρυθμίζονται θέματα διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, κατά το έτος που πέρασε, οι προσπάθειες για πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία επιβραδύνθηκαν και ζητεί την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τον εκδημοκρατισμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνεται επίσης η αλλαγή του άρθρου 301 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, βάσει του οποίου διώκονται πολλοί διανοούμενοι για αντεθνική δράση και προσβολή του τουρκισμού.

Η Κομισιόν παρατηρεί τις μεγάλες πολιτικές εντάσεις στην Τουρκία, που προκλήθηκαν κυρίως από την παραπομπή της κυβέρνησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με την κατηγορία της ισλαμιστικής δράσης.

Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το θετικό ρόλο που διαδραμάτισε η Τουρκία στις πρόσφατες εξελίξεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίδραση της Άγκυρας

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, η Άγκυρα αντέδρασε, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά της να πετύχει την πλήρη ένταξη στην ΕΕ. «Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον πρώτιστο στρατηγικό μας στόχο. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στην ενταξιακή διαδικασία», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης