Το ΝΑΤΟ είναι η συμμαχία που εξασφαλίζει σε κάθε έθνος-μέλος του ότι όλα τα άλλα κράτη-μέλη δεσμεύονται να προστρέξουν σε στρατιωτική βοήθειά του σε περίπτωση που θα υποστεί επίθεση από ένα άλλο έθνος, όπως συγκεκριμένα η Ρωσία.

Ωστόσο τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Pew Research Center που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε 11 από τις 16 χώρες του ΝΑΤΟ αντιτίθενται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις που τηρούν αυτήν τη δέσμευση, τουλάχιστον εάν ο στρατιωτικός αντίπαλος ήταν η Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Pew Research Center που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα,  δείχνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων σε 11 από τις 16 χώρες του ΝΑΤΟ,  αντιτίθενται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις που τηρούν αυτή τη δέσμευση, τουλάχιστον εάν ο στρατιωτικός αντίπαλος ήταν η Ρωσία.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ζήτημα της διάλυσης του ΝΑΤΟ, ενός οργανισμού με πρωταρχικό στόχο που φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη σε πολλές χώρες-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ρωτήθηκε εάν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών τους πρέπει να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να υπερασπιστούν συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ, με τη «Ρωσία σε στρατιωτική σύγκρουση», άνθρωποι που ζουν στις 16 χώρες του ΝΑΤΟ έτειναν να απαντήσουν αρνητικά.

Σύμφωνα με το καταστατικό του, τα μέλη δεσμεύονται να βοηθήσουν στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης από άλλο έθνος, ειδικά από τη Ρωσία. Το «όχι» ήταν η απάντηση για την πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις σε οκτώ χώρες – Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Σλοβακία και Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τρεις ακόμη χώρες του ΝΑΤΟ -την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και την Πολωνία- η πλειονότητα απέρριψε τη στρατιωτική επέμβαση.
Μόνο σε πέντε χώρες -τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Λιθουανία- υποστήριξε η πλειοψηφία σε κάθε περίπτωση τέτοια στρατιωτική επέμβαση.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη εκτιμούν  στενότερη σχέση ΗΠΑ και  Ρωσίας.

Πάντως, από τις χώρες που ερωτήθηκαν, περισσότερες επιλέγουν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ από ό, τι με τη Ρωσία, με εξαίρεση τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.

Ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, το μερίδιο του κοινού υποστηρίζει ότι η σχέση με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες, περίπου οκτώ στους δέκα επιθυμούν δεσμούς με τις ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας. Και στη Σουηδία, κράτος που δεν είναι ΝΑΤΟ, το 71% εγκρίνει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ παρά με τη Ρωσία (11%) ενώ σχέση και με τις δύο χώρες (9%).
Η επιλογή στενής σχέσης με τη Ρωσία έναντι των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένη στις χώρες που ερωτήθηκαν. Οι Βούλγαροι είναι οι πιο επιρρεπείς σε αυτήν την άποψη, αλλά μόλις το 28% δηλώνει ότι μια στενή σχέση με τη Ρωσία είναι πιο σημαντική για τη χώρα τους.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης