Οι βουλευτές της Αρμενίας εξέλεξαν την Παρασκευή τον Αρμέν Σαρκισιάν νέο πρόεδρο της χώρας, μια θέση που κατέστη εθιμοτυπική μετά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, την οποία επικρίνει η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ότι έχει στόχο τη διατήρηση στην εξουσία του απερχόμενου προέδρου Σερζ Σαρκισιάν.
Η ψηφοφορία αυτή είναι η πρώτη μετά την κατάργηση το 2015 της άμεσης εκλογής του προέδρου από τον λαό και τη μετατροπή της μικρής αυτής χώρας του Καυκάσου σε κοινοβουλευτική δημοκρατία, με την πραγματική εκτελεστική εξουσία να βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού.
Ο Αρμέν Σαρκισιάν, 64 ετών, ήταν μέχρι πρότινος πρέσβης της Αρμενίας στη Βρετανία και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου.
Ο Σαρκισιάν, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός της Αρμενίας από το 1996 έως το 1997 και είναι πρώην καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, προτάθηκε για την προεδρία από το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Οι αντίπαλοι του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος δεν έχει συγγενική σχέση με τον Αρμέν Σαρκισιάν, τον κατηγορούν ότι προχώρησε στη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2015 προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Η μεταρρύθμιση αυτή, που μετέτρεψε την Αρμενία σε κοινοβουλευτική δημοκρατία από προεδρική, «υιοθετήθηκε από το κυβερνών κόμμα και τον επικεφαλής του Σερζ Σαρκισιάν ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στην εξουσία επ’ αόριστον», εκτίμησε ο πολιτικός επιστήμονας Στέφαν Σαφαριάν.
«Ο Σερζ Σαρκισιάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία και να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού με διευρυμένες εξουσίες, μόλις παραδώσει την προεδρία στις 9 Απριλίου» πρόσθεσε.
Ο Σερζ Σαρκισιάν δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός, όμως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πέρυσι ότι θέλει να «παραμείνει ενεργός» μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του ως επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Πρώην αξιωματικός, ο Σερζ Σαρκισιάν, 63 ετών, βρίσκεται στην προεδρία της Αρμενίας από το 2008, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2008.
Από τη μεριά του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση ως μέτρο ενίσχυσης της δημοκρατίας στην Αρμενία ενισχύοντας τον ρόλο της αντιπολίτευσης και βελτιώνοντας την ισορροπία μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας.
Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να ισχύσουν μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του Σερζ Σαρκισιάν τον Απρίλιο, υιοθετήθηκαν μέσω δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2015 και είχαν προκαλέσει διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων ενέκριναν τις αλλαγές, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε πολλές παρατυπίες, ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε επισημάνει ότι υπήρξαν καταγγελίες για νοθεία στις κάλπες και εξαγορά ψήφων.