Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην Αρμενία λόγω των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σε πολωμένο κλίμα. Διεθνείς παρατηρητές χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ως «μία δοκιμή για τη λειτουργία της δημοκρατίας», την ώρα που η αντιπολίτευση καταγγέλλει σωρεία παρατυπιών σε πολλά εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, το κυβερνών «Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας» του τωρινού προέδρου Σερζ Σαρκσιάν προηγείται με 46% των ψήφων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Γκάγκικ Τσαρουκιάν. Περίπου 2,9 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 07.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 19.00 το απόγευμα. Βάσει δημοσκοπήσεων, η μάχη μεταξύ των υποψηφίων αναμενόταν αμφίρροπη.
Αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2015, η οποία εγκρίθηκε με δημοψήφισμα. Βάσει των αλλαγών, το πολίτευμα μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος του προέδρου γίνεται περισσότερο εθιμοτυπικός, την ώρα που ο πρωθυπουργός ορίζεται επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας.

Ρυθμιστής της πολιτικής ζωής

Ο νέος ηγέτης της ασιατικής χώρας αναδεικνύεται για πρώτη φορά από το Κοινοβούλιο και όχι με απευθείας ψήφο από τον λαό.

​Οι αλλαγές στον συνταγματικό χάρτη της χώρας έγιναν προκειμένου να ευνοηθεί αποκλειστικά ο ίδιος, υποστηρίζουν στελέχη της αντιπολίτευσηςΟ 62χρονος Σαρκσιάν, επικεφαλής του «Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Αρμενίας» (RPA), βρίσκεται στην προεδρία από το 2008 και η δεύτερη θητεία του λήγει το 2018. Οι επικριτές του επιμένουν ότι θα παραμείνει στην εξουσία είτε ως πρωθυπουργός ή μέσω ενός «εκλεκτού» του, έχοντας ο ίδιος εγκαταλείψει τυπικά την πολιτική.

Όπως έχουν επανειλημμένα τονίσει στελέχη της αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στον συνταγματικό χάρτη της χώρας έγιναν προκειμένου να ευνοηθεί αποκλειστικά ο 62χρονος πολιτικός.

Καταγγελίες για παρατυπίες

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής το Υπουργείο Εσωτερικό είχε δεχτεί 320 καταγγελίες για εκλογικές παρατυπίες, με την αρμόδια υπουργό -πάντως- να καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποφεύγουν να επιδίδονται σε… ψευδείς καταγγελίες.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η αποστολή παρατηρητών της Ε.Ε. και η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Γερεβάν είχαν εκφράσει σε κοινό ανακοινωθέν τους την «ανησυχία τους για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για τρομοκράτηση ψηφοφόρων, εξαγορά ψήφων και τη χρήση του κρατικού μηχανισμού για την εξυπηρέτηση ορισμένων κομμάτων».

Με πληροφορίες από Reuters/ΑΠΕ-ΜΠΕ