Του Κώστα Μπετινάκη
Σε μία άνευ προηγουμένου συμφωνία 150 σελίδων για συγκυβέρνηση κατέληξαν το κόμμα της Αριστεράς – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι – στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας.
Την ανακοίνωση του συνασπισμού της κεντροαριστεράς, έκαναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Ερφούρτη οι Susanne Hennig-Wellsow του κόμματος της Αριστεράς, ο Andreas Bausewein των Πρασίνων και ο Σοσιαλδημοκράτης Dieter Launiger.
Όπως σχολιάζεται στον γερμανικό Τύπο, με τον τρόπο αυτό η γερμανική Αριστερά, συμπράττει πλέον με τα συστημικά κόμματα.
Αφορμή για την υπογραφή της συμφωνίας διάρκειας πέντε χρόνων, υπήρξε η σύνταξη του προϋπολογισμού του 2015 για να αντιμετωπισθούν τα χρέη της κυβέρνησης του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου, με πρωτεύουσα την Ερφούρτη.
Τον Σεπτέμβριο, μετά τις τοπικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες ήρθαν μεν πρώτο κόμμα, αλλά τελικά οι Σοσιαλδημοκράτες προτίμησαν να συνεργαστούν με τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς, παρά να ακολουθήσουν το ομοσπονδιακό παράδειγμα του «γκρόσε κοαλισιόν- μεγάλου συνασπισμού».
Μετά τη συμφωνία συνέπεια είναι να γίνει πρωθυπουργός του κρατιδίου ο ηγέτης του κόμματος της Αριστεράς Μπόντο Ράμελο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα από τις 5 Δεκεμβρίου, μετά από ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο.
Ο Μπόντο Ράμελο, δήλωσε στο Ρόιτερς πως «η συμφωνία μπορεί να προκάλεσε έκπληξη, αλλά έχει στόχο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Θουριγγίας και όχι τις προτιμήσεις της πολιτικής του κόμματός του. Θα είμαι πρωθυπουργός της Θουριγγίας και όχι του κόμματος της Αριστεράς».
Το κόμμα της Αριστεράς, που έχει τις ρίζες του στο Κομμουνιστικό Κόμμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ουδέποτε μετά την επανένωση της Γερμανίας έχει ηγηθεί τοπικής κυβέρνησης. Είναι όμως το τρίτο σε μέγεθος κόμμα στην Γερμανία και η παρουσία του στην τοπική διακυβέρνηση γερμανικού κρατιδίου, αποσκοπεί να αποδείξει ότι ως κυβερνητικός εταίρος διαθέτει βιώσιμη πολιτική πρόταση.
Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός απομακρύνει τους Χριστιανοδημοκράτες από τη διακυβέρνηση του κρατιδίου μετά από δεκαετίες.
Πάντως, με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος, Γκάουκ, είχε αναρωτηθεί εάν οι Γερμανοί μπορούν να εμπιστευτούν πλήρως την Αριστερά για τη διακυβέρνηση της Θουριγγίας. Επιφυλάξεις επίσης, εξέφρασε και η καγκελάριος Μέρκελ.
Ερωτηθείς από τηλεοπτικό σταθμό να δώσει το στίγμα μιας μελλοντικής κυβέρνησης του Κόμματος της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στο κρατίδιο της Θουριγγίας ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο απάντησε ως εξής: «Το ζητούμενο δεν είναι η ιδεολογία αλλά η πρακτική πολιτική».
Η στάση του Μπόντο Ράμελο εξηγείται μετά την καταρχήν συμφωνία των τριών εταίρων. Οι τρεις εταίροι συμφώνησαν ότι ο συνασπισμός θα καταθέτει κάθε χρόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η μυστική Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος δεν θα διαλυθεί όπως το ζητούσε το Κόμμα της Αριστεράς και στο μέλλον τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν μεγαλύτερη χρηματική στήριξη από το κρατίδιο της Θουριγγίας από όσο στο παρελθόν, κάτι που το ζήτησαν οι Πράσινοι.
Μεγάλη διάθεση για συμβιβασμό επέδειξαν οι αριστεροί και στο θέμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Παρόλο που διαθέτουν περισσότερους βουλευτές απ’ όσους οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι μαζί, ο αριθμός των υπουργών τους περιορίζεται στους τρεις. Επίσης τρία υπουργεία θα πάρουν οι Σοσιαλδημοκράτες και δύο οι Πράσινοι αν και μόλις κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Μοντέλο και για μια ομόσπονδη κυβέρνηση
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αναμένεται ότι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα η πλειοψηφία των μελών του Κόμματος της Αριστεράς θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας. Άλλωστε, τη θέση αυτή στηρίζει αλλά και προωθεί η ηγεσία του κόμματος.
Σε σημερινές της δηλώσεις η πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπλινγκ, εξέφρασε την άποψη ότι «αν τα πάει καλά» η κυβέρνηση συνασπισμού στην Θουριγγία τότε αυτό θα μπορούσε να επιδράσει θετικά ώστε να προκύψουν ανάλογες κυβερνήσεις και σε άλλα κρατίδια ως το 2017, δηλαδή την χρονιά όπου θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στην Γερμανία.
Υπονοώντας με αυτή την δήλωση την προοπτική δημιουργίας κυβέρνησης συνασπισμού και σε ομοσπονδιακό επίπεδο αποτελούμενη από τα τρία κόμματα. Κάτι που ωστόσο δεν την συμμερίζεται ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, δικαιολογώντας τις αντιρρήσεις του λόγω των διαφορετικών απόψεων στα κόμματα αυτά, στην εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική.
Ο ηγέτης του Κόμματος της Αριστεράς Γκρεγκόρ Γκίζι βρίσκεται στο στόχαστρο και έχει κατηγορηθεί από τους Χριστιανοδημοκράτες ότι δηλώσεις του δεν κρίνονται καταγγελτικές για το καθεστώς της κάποτε Ανατολικής Γερμανίας. Για το λόγο αυτό θεωρείται από τους συντηρητικούς Γερμανούς ως «μη αξιόπιστος εταίρος».
Με πληροφορίες από Εuronews/ Deutche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης