Η ισραηλινή αρχή σωματείων αποφάσισε να κινήσει τις διαδικασίες διάλυσης δύο αραβικών μειονοτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την κατηγορία ότι διακινούσαν χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, τα οποία προορίζονταν για την οργάνωση Χαμάς και άλλες οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές με βάση την ισραηλινή νομοθεσία.
Πρόκειται για τις ΜΚΟ «Βοήθεια 48» και «Σωματείο Ανθρωπιστικών Πράξεων», οι οποίες φέρονται να σχετίζονται με το αραβικό μειονοτικό κόμμα «Ράαμ», που εκφράζει τις πολιτικές θέσεις του ισλαμιστικού κινήματος του νοτίου Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη ύστερα από δημοσιογραφική έρευνα που μετέδωσε προ μηνών η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, αναδεικνύοντας έγγραφα και ηχητικό υλικό, βάσει του οποίου στην υπόθεση εμπλέκονταν ανώτερα στελέχη του «Ράαμ».
Ο ηγέτης του κόμματος, βουλευτής Μανσούρ Αμπάς, αντιδρώντας στη δημοσιογραφική εκπομπή που ανέδειξε το ζήτημα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα αποταθεί στη δικαιοσύνη κατά του κρατικού μέσου, πλην όμως, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι «με αφορμή τη δημοσιογραφική έρευνα διαπιστώθηκε η αλήθεια των στοιχείων που αναδείχθηκαν».
Μεταξύ των υπό διερεύνηση συναλλαγών περιλαμβάνεται μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών σε οργανώσεις και άτομα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οργάνωση Χαμάς, με μόνιμη εγκατάσταση και δραστηριότητα την Τουρκία.
Το αραβικό κόμμα «Ράαμ» είχε αποχωρήσει το 2020 από τον «Ενιαίο Αραβικό Συνδυασμό», στον οποίον συμμετέχουν τα μειονοτικά αραβικά κόμματα «Χαντάς» (της Αριστεράς), «Ταλ» (ισλαμιστικό κόμμα του Βορείου Ισραήλ) και «Μπάλαντ» (εθνικιστές), ενώ από τον ίδιο συνασπισμό κομμάτων αποχώρησε αργότερα το «Μπάλαντ».
Το κόμμα «Ράαμ» ήταν το πρώτο αραβικό κόμμα στην κοινοβουλευτική Ιστορία της χώρας που υποστήριξε κοινοβουλευτικά ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις η συγκυβέρνηση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ.
Από την άλλη, εκείνη την περίοδο, ο νυν πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιούσε εντατικές επαφές με το κόμμα «Ράαμ» και τον ηγέτη του, Μανσούρ Αμπάς, στην προσπάθειά του να διερευνηθούν κοινά σημεία επαφής, προκειμένου να μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, κατά την περίοδο 2019-2020.