Στις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύει η σημερινή LE SOIR, με τίτλο «Η δημοκρατία στις ελληνικές καλένδες» και υπότιτλο «Εκλογές τον Απρίλιο, αλλά τα ζάρια είναι σημαδεμένα».

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ουσιαστικά το διακύβευμα των εκλογών όχι μόνο δεν είναι ανοιχτό, αλλά «κλειδαμπαρωμένο». Κι αυτό, γιατί στην πραγματικότητα η Δημοκρατία στην Ελλάδα και υπό τη σκιά της Ακρόπολης, έχει τεθεί υπό κηδεμονία, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα επίτροπος, με αρμοδιότητα την Ελλάδα.

Η ψήφιση τού νέου προγράμματος λιτότητας αποτελούσε μία από τις προϋποθέσεις που έθεσαν η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, ύψους 130 δισ.ευρώ.Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλοι όροι: ανάμεσά τους και ο όρος ότι οι αρχηγοί των δύο κυρίων πολιτικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, θα δεσμευτούν εγγράφως αυτή την εβδομάδα ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ακροδεξιά πρόλαβε να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σκάφος πριν την ψηφοφορία τής περασμένης Κυριακής.
Επομένως, οι Έλληνες θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη λιτότητα και στη λιτότητα, σημειώνει ο συντάκτης.

Ποιο περιθώριο χειρισμών θα έχει, λοιπόν, ο αρχηγός τού κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές; Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πριν λίγες μέρες, ένας συντηρητικός ευρωβουλευτής, σκιαγράφησε σωστά την κατάσταση: «Είμαι προφανώς υπέρ του να μπουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και υπέρ της απελευθέρωσης της ελληνικής οικονομίας, αλλά ως δημοκράτης δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ο σοσιαλισμός θα κηρυχθεί παράνομος στη χώρα».

Δεν πρόκειται, υποστηρίζει η LE SOIR, για το ζήτημα του σοσιαλισμού, καθώς ακόμα και μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης απαγορεύονται σύμφωνα με τις εντολές της Ε.Ε.
και του Δ.Ν.Τ. Οι Έλληνες κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο, για να φωνάξουν την άρνησή τους, τόσο ενάντια στη λιτότητα, όσο και ενάντια στην εξευτελιστική μεταχείριση της χώρας τους.

Δυστυχώς, όμως, όπως γίνεται συχνά στην Ελλάδα, οι διαδηλώσεις στιγματίστηκαν από βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οι καλά οργανωμένοι κουκουλοφόροι.Ο λαός δεν ήταν ο μόνος που εξέφρασε την αγανάκτησή του.Μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεκάδες βουλευτές έσπασαν την κομματική πειθαρχία και ψήφισαν όχι.

22 σοσιαλιστές βουλευτές ψήφισαν όχι στο πρόγραμμα και διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ.
Αντίστοιχα, 21 βουλευτές ψήφισαν όχι και διαγράφηκαν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, καταλήγει η LE SOIR, κονταροχτυπιούνται χωρίς έλεος στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν από το 1974 και μετά και εναλλάσσονται στην εξουσία.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, συζητούνταν στην Αθήνα ότι οι αρχηγοί τους εξετάζουν ενδεχομένως την πιθανότητα να συνεργαστούν μετά τις εκλογές.«Είναι κάτι που θα έχουν κατορθώσει η Ε.Ε.και το Δ.Ν.Τ.», σημειώνεται στο τέλος.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης