Αποτυχημένη κρίνουν την προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά το δορυφόρο, που εκτόξευσε σήμερα πάνω σε πύραυλο, οι αρχές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

«Με βάση την έως τώρα εκτίμησή μας, όλα, το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τμήμα των προωθητικών πυραύλων έπεσαν στον Ωκεανό, συνεπώς τίποτε δεν ετέθη σε τροχιά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Λι Σανγκ Χι σε κοινοβουλευτική συνέλευση στη Σεούλ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο.

Το ίδιο υποστήριξε νωρίτερα και η αμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βορείου Αμερικής (Norad) και η Βόρειος Στρατιωτική Διοίκηση. Συγκεκριμένα, σε σχετικό ανακοινωθέν αναφερόταν ότι «ο πρώτος όροφος του πυραύλου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας».

Αντίθετα, η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι κατάφερε να θέσει σε τροχιά τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο με την εκτόξευση του πυραύλου.

Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε επίσημα ότι η εκτόξευση έγινε με επιτυχία και ο τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος ετέθη σε τροχιά στις 05.29 ώρα Ελλάδος.

“Τώρα γυρίζει γύρω από τη Γη” μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. 

Στο Τόκιο, το γραφείο του Ιάπωνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από την χώρα και κατευθύνθηκε προς τον Ειρηνικό.

Την εκτόξευση επιβεβαίωσε και η Ρωσική αεράμυνα στην Άπω Ανατολή.

Τις τελευταίες μέρες επικρατεί ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, χώρες οι οποίες θεωρούν ότι η εκτόξευση μπορεί να είναι συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.

Ενός πυραύλου που έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή ικανή να απειλήσει την ασφάλεια στην Άπω Ανατολή αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αντιδράσεις για την ενέργεια της Βόρειας Κορέας

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η εκτόξευση του πυραύλου με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο οι  αντιδράσεις σε όμορες χώρες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν έντονες.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την Πράγα, που βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτήρισε «πρόκληση» την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ «απομονώθηκε ακόμα περισσότερο» από την διεθνή κοινότητα με την ενέργειά της αυτή.

Ο κ. Ομπάμα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και επισήμανε ότι η Ουάσινγκτον θα «συνεχίσει τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου».

Πιο σκληρή η ανακοίνωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ, που μίλησε για «προκλητική ενέργεια», η οποία θα ωθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει τα προσήκοντα μέτρα για να επιδείξει στην Πιονγκγιάνγκ πως δεν μπορεί να «απειλεί» άλλες χώρες και να μένει ατιμώρητη.

Η Ιαπωνία καταδίκασε την «εξαιρετικά θλιβερή» ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ και όπως ανακοινώθηκε στο Τόκιο, η κυβέρνηση δια του πρεσβευτή της στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το βράδυ της Κυριακής.

Η Νότια Κορέα καταδίκασε την εκτόξευση και απλώς επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος μεταφέρει δορυφόρο στο διάστημα.

(Πρώτη καταχώρηση 5 Απριλίου 2009, 06:16)