Η οικογένεια νεαρού ισραηλινού Άραβα ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Πλατεία των Τεμενών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, απέρριψε χθες Κυριακή την εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η αστυνομία, κατά την οποία «άρπαξε» όπλο μέλους της και πυροβόλησε.
Ο Μοχάμεντ αλ Ασίμπι, φοιτητής ιατρικής, 26 ετών, σκοτώθηκε την Παρασκευή, λίγες ώρες αφού τεράστιο πλήθος Παλαιστινίων πιστών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία των Τεμενών για τη μεσημεριανή προσευχή της δεύτερης Παρασκευής του Ραμαζανιού.
Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε κοντά σε πύλη της Πλατείας των Τεμενών, στον παλαιστινιακό τομέα της παλιάς πόλης που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο νεαρός, από τη Χούρα, κοινότητα Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ, μπόρεσε «να αρπάξει όπλο» αστυνομικού «και να ρίξει δύο φορές», χωρίς να τραυματίσει κανέναν, προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες των ανδρών της.
Διαβεβαίωσε χθες Κυριακή πως βρέθηκε DNA του νεαρού «στον γεμιστήρα και στη λαβή» του πιστολιού και ότι αυτό αποδεικνύει «χωρίς καμιά αμφιβολία» πως οι άνδρες της ενήργησαν με «θάρρος».
Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «υποστηρίζει απόλυτα» την αστυνομία, που κατ’ αυτόν αντιμετώπισε «τον τρομοκράτη στο Όρος του Ναού». Η Πλατεία των Τεμενών, ο τρίτος ιερότερος τόπος του ισλάμ, αποκαλείται από τους πιστούς εβραίους Όρος του Ναού και χαρακτηρίζεται ο ιερότερος τόπος του ιουδαϊσμού.
Στη Χούρα, όπου η κηδεία του νεαρού ισραηλινού Άραβα χθες συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος, η οικογένεια επιβεβαίωσε πως είχε πάει στην Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί, αλλά διέψευσε όσα λένε οι Αρχές για τον τρόπο που σκοτώθηκε. «Απορρίπτουμε την εκδοχή της αστυνομίας, που είναι ψευδής και δυσφημιστική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια από τις αδελφές του, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Μετά τον θάνατο του νεαρού, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας, ανέκρινε τους γονείς του και προχώρησε στην κατάσχεση προσωπικών του αντικειμένων, σύμφωνα με συγγενείς.
Ο δήμαρχος στη Χούρα, ο Χάμπις αλ Ατάουνα, δήλωσε πως η κοινότητα «είναι σίγουρη πως ο νεαρός εκτελέστηκε».
Έμποροι στην κοινότητα έκλεισαν τα καταστήματά τους χθες και κάτοικοι έκαναν απεργία, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν σε άλλες κοινότητες ισραηλινών Αράβων, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.
Η αστυνομία λέει πως δεν υπάρχει οπτικό υλικό από το επεισόδιο, παρότι επιτόπου είναι εγκατεστημένες πολυάριθμες κάμερες για την επιτήρηση του χώρου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας διαβεβαίωσε πως στο σημείο όπου έγινε το επεισόδιο δεν ήταν στραμμένη καμία κάμερα.
Ο Ασίμπι, που έφθασε μόνος στο τέμενος, «προκάλεσε υποψίες». Αφού ανακρίθηκε από αστυνομικούς, του «ζητήθηκε να φύγει από το Όρος του Ναού (…) κατόπιν διέπραξε την προαναφερθείσα επίθεση», σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.
Η απουσία οπτικού υλικού αποτελεί μέρος «της προσπάθειας για να κρυφτεί η αλήθεια», κατήγγειλε μέσω Twitter ο Μανσούρ Αμπάς, ηγέτης του ισραηλινού αραβικού κόμματος Ράαμ (μετριοπαθές πολιτικό ισλάμ).
Οργάνωση που εκπροσωπεί τη μειονότητα των ισραηλινών Αράβων κάλεσε το Σάββατο να γίνει «γενική απεργία» χθες Κυριακή, «ημέρα πένθους», μετά την «εκτέλεση» του νεαρού φοιτητή.
Ο θάνατος του Μοχάμεντ αλ Ασίμπι τερμάτισε τη σχετική ηρεμία η οποία επικρατούσε αφότου ξεκίνησε το Ραμαζάνι, την 23η Μαρτίου.
Από την αρχή της χρονιάς, η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 88 Παλαιστίνιους (μαχητές και άμαχους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων), ενός ισραηλινού Άραβα, άλλων 14 Ισραηλινών (μελών των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών) και μιας Ουκρανής, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη στις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.